Hbo-opleiding Diermanagement
De hbo/bachelor-opleiding Diermanagement is een managementopleiding op het gebied van mens-dierrelaties en dierenwelzijn. De opleiding richt zich vooral op non-productiedieren. Ethiek, welzijn, gedrag, biologie en ecologie zijn belangrijke onderwerpen binnen de opleiding, evenals management, beleid en voorlichting. Gedurende de studie werk je vóór dieren, maar je komt niet dagelijks met ze in aanraking. Diermanagement kun je alleen volgen aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
De hbo/bachelor-opleiding Diermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein richt zich op het managen van mens-dierrelaties en het welzijn van niet-productiedieren. De opleiding biedt twee specialisaties: Wildlife Management en Domestic Animal Management. Studenten leren over diergezondheid, dierwetenschappen en management, en krijgen praktijkervaring met opdrachten uit het werkveld. De opleiding heeft goede baankansen door het belang van biodiversiteit en dierenwelzijn. Toelatingseisen zijn onder andere een havo-, vwo- of mbo-4-diploma met biologie.
Op welke dieren is de opleiding Diermanagement gericht?
De opleiding is gefocust op non-productiedieren. Dit zijn diersoorten uit het dierenrijk die niet gehouden worden voor voedselproductie. Daaronder vallen wilde en gedomesticeerde dieren zoals:
sportdieren (bijvoorbeeld: paarden in de paardensport)
- recreatiedieren
- gezelschapsdieren
- zorgdieren (zoals hulphonden)
- proefdieren
- dierentuindieren
- dieren op kinderboerderijen
- dieren in het wild
Wat kun je ermee worden?
Na je studie kun je – afhankelijk van de gekozen studierichting – zowel in binnen- als buitenland aan de slag in de diervoeder- of diergeneesmiddelenindustrie, dierenhouderij, bij proefdier- en onderzoeksinstituten, dierentuinen, dierenopvangcentra, dierengezondheidsdiensten, natuur- en dierbeschermingsorganisaties, de zorgsector of de overheid. Voorbeelden van functies zijn:
- adviseur of onderzoeker bij een ecologisch adviesbureau
- collectiebeheerder van een dierentuin
- beheerder van een natuurgebied
- beleidsmedewerker op het gebied van dierbeleid
- coördinator natuur– en milieueducatie bij een gemeente
- communicatie- of educatiemedewerker bij organisaties als Dierenbescherming, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer
- projectmanager bij een organisatie die zich richt op bescherming van dieren en natuur
- ontwikkelaar van diervoeders en andere dierproducten
- manager van een dierenasiel
- praktijkmanager van een dierenartsenpraktijk, dierenpension of dierenopvang
- begeleider bij een zorgboerderij
- manager van een paardenbedrijf
Wat zijn de belangrijkste competenties?
In de eerste 2 studiejaren leer je de 9 kerncompetenties van Diermanagement:
- Formuleren van dierbeleid en natuurbeleid.
- Inventariseren en vertalen van diergerelateerde wetten, regels en richtlijnen.
- Planmatig organiseren van activiteiten waarbij dieren worden ingezet, zoals dierentherapie.
- Opstellen van marketingbeschrijvingen voor de sector non-productiedieren. Hieronder vallen product-, dienst-, markt- en doelgroepbeschrijvingen.
- Kiezen, implementeren en beheren van kwaliteitszorgsystemen voor dierbeheer.
- Opzetten van of meewerken aan onderzoek en vertalen van resultaten naar praktische toepassing.
- Resultaatgericht en multidisciplinair samenwerken in teamverband.
- Vertalen van belangenconflicten naar houdingen binnen de mens-dierrelatie.
- Adviseren bij dierethische besluitvorming.
Daarnaast zijn er per major een aantal verdiepende kerncompetenties die je verwerft op een hoger professioneel niveau.
Algemene competenties
Het welzijn van dieren staat in je werk centraal, maar je zult een goede mix moeten vinden tussen betrokkenheid en zakelijkheid om de ‘juiste’ beslissingen te kunnen nemen. Goede communicatieve vaardigheden zijn daarbij zeker een must, evenals oog en voeling voor belangen, politieke verhoudingen en machtsstructuren. Wil je de educatieve kant op, dan kun je niet zonder een flinke dosis inlevingsvermogen en creativiteit.
In de opleiding leer je verder over onderzoek en onderzoeksmethoden, het rapporteren van resultaten en conclusies, adviseren aan opdrachtgevers, een presentatie geven, gespreksvoering, projectmanagement, een projectplan schrijven, reflecteren en evalueren.
Als diermanager dien je over de juiste beroepshouding te beschikken. Volgens het Opleidingsprofiel hbo/bachelor Diermanagement zijn de relevante attituden per major:
- Dier en samenleving: flexibel, rationeel, innovatief, origineel, klantgericht, respectvol, integer, geduldig, resultaatgericht, betrouwbaar, deskundig, betrokken, kwaliteitsgericht, zelfstandig.
- Dieren in de zorg: reflecterend, empathisch, teamplayer, respectvol, ontwikkelingsgericht, verantwoordelijk, integer, leergierig, initiatiefrijk, zelfstandig.
- Paard en management: creatief, verantwoordelijk, loyaal, innovatief, klantgericht, kritisch, rationeel, open, wetenschappelijk, holistisch, veiligheidsbewust, kostenbewust, flexibel.
- Proefdierbeheer: klantvriendelijk, besluitvaardig, kwaliteitsbewust, analytisch, zorgvuldig, open/onbevooroordeeld, integer, kritisch, leergierig, verantwoordelijk, stressbestendig, planmatig, proactief, doelgericht, resultaatgericht, oplossingsgericht, creatief, respectvol, praktisch, teamplayer, argumentatief, zelfverzekerd.
- Companion Animal Management: luisterend, overtuigend, inlevend, creatief, doortastend, commercieel, betrokken, innovatief, betrouwbaar, internationaal georiënteerd, kritisch.
- Wildlife Management: deskundig, resultaatgericht, collegiaal, teamplayer, betrouwbaar, coöperatief, doortastend, open, proactief, internationaal georiënteerd, argumentatief, inlevend, creatief, verantwoordelijk.
Wat doe je tijdens de opleiding?
Het eerste jaar – de propedeuse – is opgebouwd uit algemene en praktijkgerichte modules. Je leert onder meer vaardigheden als onderzoeken, presenteren, samenwerken en problemen oplossen. Ook verbreed je je kennis over ecologie, natuurbeheer en biologie. Het is een algemeen jaar waarbij alle major-richtingen (kort) aan bod komen. Aan het einde van het jaar ga je vier weken op dierverzorgingsstage.
Carrière van een diermanager
"Naast honden hebben we nog kippen, schapen, reptielen en papegaaien. Ons leven staat in het teken van de dieren. Ik heb Diermanagement gestudeerd en ben 8 jaar werkzaam geweest in 2 verschillende dierentuinen, waar ik onder andere met olifanten, apen en vogels heb gewerkt."
- Martijn, Kynologisch Instructeur
Je doet bijvoorbeeld kennis op over:
- het gehouden dier (huisvesting, gezondheid en ziektes, voeding, welzijn, kwaliteitszorg)
- het dier in de samenleving (mens-dierrealaties, wet- en regelgeving, ethiek, ethologie, communicatie)
- het dier in de natuur (natuurbeheer- en beleid, ecologie, flora en fauna)
- het dier in populaties (voortplanting, genetica, gedrag, evolutie)
- het dier in de markt (marketing, bedrijfseconomie, sectorkennis, communicatie
En je leert bijvoorbeeld:
- hoe je je het beste kunt verdiepen in een diersoort
- hoe je het natuurlijk gedrag van dieren kunt observeren en verstoringen daarvan vastlegt
- hoe je diergedrag kunt meten en statistisch verantwoord interpreteren
- de basis van diervoeding, diergedrag, dierfysiologie en dieranatomie
In het tweede jaar verdiep en verbreed je de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. In de tweede helft van het jaar loop je vijf maanden stage. Tijdens deze stage maak je kennis met het werkveld van de major die je zou willen volgen. Aan het einde van de stage (tevens het einde van het tweede jaar) maak je een keuze voor een van de zes majors:
- Companion Animal Management
- Dieren in de zorg
- Dier en samenleving
- Paard en management
- Proefdierbeheer
- Wildlife Management
In het derde jaar ga je aan de slag met je gekozen major en heb je de ruimte om binnen de aanvullende minor te kiezen voor verbreding of verdieping van je studie. In het vierde jaar loop je vijf maanden stage en werk je aan je afstudeeropdracht.
Hoe lang duurt het?
Diermanagement is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Heb je een verwante studie op mbo-4-niveau gedaan, zoals Dierverzorging, Paraveterinair of Paardenhouderij, dan kun je de opleiding verkorten tot drie jaar. Heb je een vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek met biologie of Economie & Management met biologie dan kun je de opleiding in drieënhalf jaar afronden.
Hogeschool Van Hall Larenstein biedt in Velp ook een tweejarige associate degree (Ad) diermanagement op hbo-niveau.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt tot de opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:
- Havo met profiel Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek (biologie wordt sterk aangeraden) of Economie & Management met biologie.
- Vwo met profiel Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek (biologie wordt sterk aangeraden) of Economie & Management met biologie.
- Mbo 4. In principe word je met elk mbo-4-diploma toegelaten, maar voldoende kennis van de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en biologie is nodig om de opleiding met succes af te ronden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld doorstroomvakken op het mbo volgen of toelatingstoetsen bij Hogeschool Van Hall Larenstein maken
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek. Slaag je voor de toetsen op het gebied van Nederlands, Engels, biologie en wiskunde, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen. Ben je 21 jaar of ouder en kun je aantonen dat je over voldoende kennis van Nederlands, Engels, biologie en wiskunde beschikt – je hebt bijvoorbeeld havo-certificaten voor deze vakken – dan hoef je geen toelatingsonderzoek te doen en kun je je direct inschrijven voor de opleiding.
Hoe weet je of de opleiding bij je past?
- Wil je aan de slag in de dierensector?
- Gaat het welzijn van dieren je aan het hart?
- Kun je goed met dieren en mensen omgaan?
- Ben je een echt dierenmens en een mensenmanager?
- Heb je goede communicatieve vaardigheden?
- Voel je enige trots bij het idee dat je jezelf na het voltooien van de opleiding 'diermanager' mag noemen, met de formele titel: Bachelor of Science of BSc 'Diermanagement'?
Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo/bachelor-opleiding Diermanagement misschien iets voor jou. Bezoek een open dag van de opleiding en laat je informeren.
Welke bachelor-opleidingen lijken er op?
Hbo/bachelor-opleidingen die verwant zijn aan de opleiding Diermanagement of die in de agrarische sector liggen, zijn: Welke universitaire opleidingen lijken erop?
- Diergeneeskunde
- Dierwetenschappen
Aanbevolen websites
- Meer informatie over de opleidingen Diermanagement vind je op de website van Hogeschool Van Hall-Larenstein:
Bronnen
- Het Opleidingsprofiel hbo Bachelor Diermanagement maakt duidelijk wat Diermanagement is en geeft een beschrijving van het beroepenveld waarin afgestudeerde Diermanagers terecht komen, in welke beroepen ze terecht kunnen komen, welke taken ze moeten kunnen verrichten en over welke competenties (kennis, vaardigheden en houdingen) ze dienen te beschikken.
- Het verhaal van Martijn, op de website van eengelukkigehond.
Auteur: Marieke van Oosterhout, met bijdragen van René Pijlman