Hbo-opleiding Dier- en veehouderij

Altijd al 'iets' met dieren willen doen? Als je daarnaast ook economisch ingesteld bent en technisch inzicht hebt, dan is de opleiding Dier- en Veehouderij misschien een aantrekkelijke opleiding. Het is een brede opleiding, die gaat over de verbetering van alle producten die met veehouderij te maken hebben: voeding, verzorging, huisvesting, medische zorg enzovoort. De economische component is belangrijk: je wordt opgeleid om je kennis te kunnen inzetten in de volle breedte van de agrarische sector.

Wat kun je ermee worden?

Vanzelfsprekend houd je je in je latere beroep bezig met veehouderij en dieren.

Concrete beroepen zijn onder andere:

  • (Melk)veehouder.
  • Bedrijfsleider op een (melk)veehouderij.
  • Veeteeltkundige. Dit is een advies- en/of toezichthoudende functie. Je werkt op een groot agrarisch bedrijf. Je houdt toezicht op het voeren, mesten en schoonmaken. Maar je maakt ook afspraken met fokkers, dierenartsen, banken en de handelsmarkt.
  • Zoötechnisch ingenieur. Je houdt je bezig met verbeteringen in de veehouderij op het gebied van voeding, verzorging, huisvesting etc. Maar je kunt ook als onderzoeker werkzaam zijn bij bedrijven als KI-stations, zuivelproductiebedrijven etc.
  • Afdelingshoofd in een dierentuin.

Kies je voor een kortere variant van een of twee jaar, die je opleidt tot de Associate Degree (mogelijk bij de Hogeschool Van Hall Larenstein), dan zul je meestal melkveehouder of bedrijfsleider op een melkveehouderij worden.

Wat is het carrièreperspectief?

De opleiding Dier- en Veehouderij is breed van opzet. Behalve alles over dieren weet je veel over processen in een agrarisch bedrijf. Maar heb je ook inzicht in de economische, logistieke en milieukundige aspecten van de sector.

  • Je kunt je na je afstuderen in je werk verder specialiseren op een bepaald terrein (je legt je bijvoorbeeld toe op alles wat met het houden van struisvogels te maken heeft).
  • Ben je meer commercieel ingesteld, dan kun je bijvoorbeeld technisch-commercieel medewerker of salesmanager worden bij een groot agrarisch bedrijf of een bedrijf dat zich bezighoudt met melkinstallaties.
  • Ook kun je terecht als adviseur bij de overheid, brancheorganisaties, milieuadviesbureaus of bij banken. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met economische aspecten of met kwaliteitszorg en logistiek.
  • Als je graag een eigen bedrijf wilt, kun je besluiten zelfstandig ondernemer te worden en een veehouderij te beginnen (of over te nemen).

Het aanvangssalaris ligt rond de 1.500 euro per maand. Afhankelijk van de omgeving waar je werkt en de specialisatie die je ontwikkelt kan het salaris oplopen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Creativiteit. Elk probleem vraagt om een eigen antwoord. Geen bedrijf is hetzelfde, en de omstandigheden kunnen wisselen. De oogst van bepaalde voedingstoffen kan mislukken of vismeel kan ineens verboden worden. Jij moet voldoende creativiteit bezitten om voor deze problemen een passende oplossing te verzinnen.
  • Flexibiliteit. Dieren zijn levende wezens en laten zich niet altijd sturen. Bij nacht en ontij moet je soms je bed uit. Of je krijgt te maken met ziektes en andere tegenslag. De wet- en regelgeving verandert voortdurend. Zonder flexibiliteit kun je in de agrarische sector niet overleven.
  • Commercieel inzicht. Wil een agrarisch bedrijf goed boeren, dan is commercieel inzicht onontbeerlijk. De kunst is om met behoud van dierenwelzijn zo efficiënt, gezond en duurzaam mogelijk te produceren.
  • Samenwerken. Een agrarisch bedrijf runnen doe je nooit alleen. Je hebt met allerlei partijen te maken, variërend van financiële instellingen, afnemers, fokkers, dierenartsen, de overheid etc. Je moet goed kunnen communiceren en samenwerken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd opleidingen duren vier jaar, tenzij je een vwo-diploma Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebt of een relevante mbo-opleiding hebt gevolgd. Dan krijg je waarschijnlijk een aantal vrijstellingen en heb je vaak de mogelijkheid om de opleiding in ongeveer drie jaar af te ronden. Na het behalen van je diploma krijg je de Ingenieurstitel (ing.) en de internationale titel Bachelor of Applied Science. Voor sommige afstudeerrichtingen is een deeltijdvariant mogelijk. Informeer daarnaar bij de opleidingen.

Wil je geen volledige hbo-opleiding doen, dan heb je bij de Hogeschool Van Hall Larenstein de mogelijkheid om een tweejarig programma te volgen, dat opleidt tot de Associate degree. De nadruk ligt in deze opleiding op de melkveehouderij. Heb je reeds de mbo-opleiding Veehouderij afgerond, dan duurt de opleiding om de Associate degree te verkrijgen slechts één jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De studie is praktijkgericht. Dat betekent dat je vraagstukken voorgelegd krijgt zoals die zich ook in de praktijk kunnen voordoen. Vakken die je volgt zijn (afhankelijk van waar je de studie doet): biologie, landbouw en technologie, landbouw en milieu, landbouw en economie, diergeneeskunde, akkerbouw/veehouderijbedrijf, beheer van de groene ruimte, exotische dieren.

Er zijn, afhankelijk van de instelling waar je de opleiding volgt, verschillende afstudeerrichtingen:

  • Adviseren dier- een veehouderij (gericht op bedrijfsmanagement, productie, voeding)
  • Landbouwtechniek (gericht op technologische vernieuwingen, export en handel)
  • Applied Animal Sciences (alles wat met de dieren zelf te maken heeft)
  • Paardenhouderij (over alle aspecten van de paardensport)
  • Diergezondheidszorg
  • Biologische veehouderij
  • Natuur en recreatie

Een of meer stages maken deel uit van de studie. Het laatste jaar besteed je aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf.

Hoe zwaar is het?

De hbo-opleiding Dier- en Veehouderij is praktisch en breed. Je moet van veel markten thuis zijn. 'Van dieren houden' is niet een voldoende voorwaarde om de studie tot een goed einde te brengen. Economisch en commercieel inzicht zijn van belang. Het vak van boer, maar ook dat van manager in een dierentuin is niet alleen romantisch. Je moet over voldoende technisch inzicht beschikken en van aanpakken weten.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij: niet toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij met scheikunde
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek 

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij: niet toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij met scheikunde
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek 

Heb je geen van bovenstaande diploma's en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Houd je van dieren, maar zie je ze ook als productiefactor?
  • Ben je een doener?
  • Wil je een bedrijf goed runnen?
  • Ben je graag buiten en schrik je niet terug voor modder, kou en vuil?
  • Wil je je professioneel bezighouden met dierenwelzijn?

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten Dier- en Veehouderij zijn doeners. Er zijn erbij die het voornemen hebben het bedrijf van hun ouders over te nemen. De studenten hebben gemeen dat ze warmlopen voor dieren en de agrarische sector. Maar niet iedereen wordt boer. De een werkt uiteindelijk in een dierentuin, een ander als adviseur in een melkfabriek en weer een ander houdt zich bezig met het fokken van de beste schapen. Kortom, dé student Dier- en Veehouderij bestaat niet.

Student gezocht. Ben jij student Dier- en veehouderij en wil jij vertellen hoe je de opleiding ervaart, beschrijf je belevenissen dan in het forum. De redactie van Carrièretijger selecteert wetenswaardigheden die jij meldt op deze pagina.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Hbo-opleidingen die verwant zijn aan de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij c.q. in de agrarische sector liggen, zijn:

Wil je toch liever iets op mbo-niveau, informeer dan naar de opleidingen Dierverzorging of Dierenartsassistent/Paraveterinair assistent of de mbo-opleiding tot manager veehouderij. Als je na het behalen van je hbo-diploma nog verder wilt studeren, dan sluiten de volgende universitaire opleidingen aan op de hbo-opleiding Dier- en Veehouderij: Dierwetenschappen, Biologie en Diergeneeskunde.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Dier- en veehouderij