Wo-opleiding Diergeneeskunde

Diergeneeskunde is dé opleiding als je een carrière als dierenarts ambieert. Als dierenarts ben je verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van voornamelijk zieke dieren. Van fretten tot koeien en van honden tot paarden. Maar je kunt met deze studie meer kanten op. Je kunt je ook richten op de veterinaire volksgezondheid en de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen met een dierlijke oorsprong bewaken. Je kunt hierbij denken aan producten als eieren, melk en vlees. Diergeneeskunde kun je alleen aan Universiteit Utrecht studeren. 

Wat kun je ermee worden?

Met een MSc-titel in de Diergeneeskunde op zak kun je gaan werken:

  • in dierenartsenpraktijken. Alleen of in groepsverband, in loondienst of als zelfstandig ondernemer. Er zijn praktijken voor gezelschapsdieren (vooral honden, katten, knaagdieren en vogels), paarden en landbouwhuisdieren (koeien, varkens en pluimvee).
  • in het bedrijfsleven, zoals grote varkens- en pluimveehouderijen, de veevoederindustrie, de farmaceutische industrie en allerlei andere landbouworganisaties. 
  • bij de overheid, zoals ministeries of organisaties als de Voedsel en Waren Autoriteit (WVA). 
  • bij organisaties en instellingen gespecialiseerd in onderzoek en onderwijs, zoals Wageningen University, TNO en het RIVM.

Dierwetenschappen
Wil je op universitair niveau ‘iets’ met dieren doen, maar niet per se als dierenarts, dan is de bacheloropleiding Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit wellicht een geschikt alternatief. Ligt de focus in de opleiding Diergeneeskunde op het beter maken van zieke dieren, in de opleiding Dierwetenschappen richt je je meer op gezonde dieren. Je doet kennis op over voeding, anatomie, fysiologie, huisvesting, gedrag en ziektes van dieren die op de een of andere manier een relatie hebben tot de mens (voedsel, gezelschap, educatie, recreatie en natuurbeheer). Voor Dierwetenschappen geldt geen numerus fixus. Om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Dierwetenschappen heb je een vwo-diploma met een profiel Natuur & Gezondheid of Natuur en Techniek nodig. Met een profiel Cultuur & Maatschappij ben je toelaatbaar als je wiskunde A of wiskunde B en scheikunde in je pakket hebt. Met een profiel Economie & Maatschappij heb je scheikunde in je pakket nodig.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Analyseren. De eigenaar van poes Mimi maakt zich zorgen; ze heeft al twee weken een opgezette buik. Is ze zwanger, heeft ze kanker of is er iets mis met de lever? Als dierenarts word je met allerlei kleine en grote vraagstukken geconfronteerd en aan jou de schone taak om te bekijken wat er precies aan de hand is en welke oplossing hier het beste bij past.
  • Bevlogenheid. Het is belangrijk dat je hart voor dieren hebt en hen graag helpt. Dit houdt ook in dat je soms dieren moeten laten inslapen om hen uit hun lijden te verlossen.
  • Omgaan met werkdruk. Je ziet veel verschillende patiënten op een dag en per consult heb je maar beperkte tijd. In die tijd moet je dier en eigenaar binnenlaten, kennismaken, een diagnose stellen, een behandelplan maken en toelichten en afscheid nemen. Tijdens het consult kunnen zowel bij het dier als bij het baasje de nodige emoties spelen. Je moet dus stressbestendig zijn en je zowel in dieren als in mensen kunnen inleven om een bezoekje aan de dierenarts zo rustig en prettig mogelijk te laten verlopen. 
  • Communiceren. Om een goede diagnose te kunnen stellen, is luisteren, samenvatten en doorvragen erg belangrijk. Ook moet je goed kunnen uitleggen wat er met een dier aan de hand is en hoe de behandeling eruit zal zien. Als je bijvoorbeeld antibiotica voorschrijft is het belangrijk dat de eigenaar van het dier begrijpt waarom de kuur nodig is en hoe hij het moet toedienen, want als dat niet goed gebeurt, gaat de ontsteking niet weg.
  • Kennis up-to-date houden. De ontwikkelingen op het gebied van diergeneeskunde staan niet stil en ook steken nieuwe ziektes de kop op. Als professional houd je je kennis bij door onder meer vakliteratuur te lezen en congressen te bezoeken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding tot dierenarts bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en driejarige master. De totale universitaire studie Diergeneeskunde neemt dus zes jaar in beslag.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het onderwijs binnen de driejarige bachelor is onderverdeeld in blok- en lijnonderwijs. In een blok staat een thema centraal, bijvoorbeeld bloedcirculatie, voortplanting of veterinaire volksgezondheid. In het lijnonderwijs worden onderwerpen behandeld die niet in een blok passen of het gaat om vaardigheden die je onder de knie moet krijgen, zoals klinisch redeneren en diagnostiek. Tijdens de opleiding volg je hoor- en werkcolleges. De theorie die je hier opdoet breng je tijdens practica in de praktijk. Daarbij werk je met levende en dode dieren, proefdieren, weefsels en anatomische modellen. In het tweede en derde jaar heb je de mogelijkheid om in de vrije ruimte (minor) enkele cursussen te volgen die passen bij je interesses en ambities. Dit kunnen cursussen zijn binnen de faculteit Diergeneeskunde, maar ook daarbuiten. Ook is het mogelijk om een cursus aan een andere universiteit in binnen- en buitenland te volgen. In het laatste jaar schrijf je een scriptie. Rond je deze met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren en kun je doorstromen naar de master Diergeneeskunde. De masteropleiding kent drie afstudeerrichtingen: landbouwhuisdieren/veterinaire volksgezondheid, gezelschapsdieren en paard. Aan het einde van deze driejarige opleiding ontvang je de titel Master of Science (MSc).

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid en natuurkunde of het profiel Natuur & Techniek en biologie.
  • Hbo-diploma (propedeuse of bachelor) en vwo-deelcertificaten voor de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde A of B.

De opleiding Diergeneeskunde kent een numerus fixus. Dit betekent dat het aantal beschikbare plaatsen gelimiteerd is.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je gek op dieren?
  • Wil je weten hoe het dierlijke lichaam in elkaar steekt?
  • Houd je ervan om vraagstukken te analyseren?
  • Kun je oplossingsgericht denken?
  • Kun je heel verantwoordelijk werk aan?
  • Vind je het leuk om contact met dieren en hun eigenaren te hebben?
  • Vind je het leuk om met verschillende soorten mensen om te gaan?
  • Houd je van aanpakken?
  • Ben je zelfstandig, maar kun je ook goed samenwerken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire opleiding Diergeneeskunde wellicht iets voor jou. Om erachter te komen of het echt bij je past, is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Bezoek een open dag of meld je aan voor een dagje proefstuderen.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Welke mbo-opleidingen lijken erop?

  • Dierenartsassistent

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Wo-opleiding Diergeneeskunde