Hbo-opleiding Podotherapie

De hbo-opleiding Podotherapie leidt je op tot podotherapeut. Een podotherapeut probeert voetklachten te voorkomen en behandelt patiënten met voetklachten of klachten die voortkomen uit niet goed functionerende voeten. Tijdens de opleiding leer je de aard en oorzaak van zulke klachten te onderzoeken en hoe je een behandelplan opstelt en uitvoert. Je leert hoe je adequate hulpmiddelen maakt waarmee de voet wordt gecorrigeerd of beschermd. Daarbij moet je beschikken over grondige kennis en goede handvaardigheid. Tijdens de opleiding wordt er dan ook veel geoefend. Daarnaast is er veel aandacht voor gedrag en communicatie, want je moet goed met cliënten en vakgenoten kunnen communiceren. Je kunt de opleiding volgen aan Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven en Saxion Hogescholen in Enschede.

Wat kun je ermee worden?

Als podotherapeut kun je aan de slag in:

  • Ziekenhuizen
  • Gezondheidscentra
  • Orthopedische en reumaklinieken
  • Diabetische voetpoliklinieken
  • Revalidatiecentra
  • Verpleeghuizen

Je kun je ook als zelfstandige vestigen en een eigen podotherapiepraktijk beginnen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Analyseren. Je moet goed kunnen analyseren wat het probleem precies is, zodat je ook een juiste oplossing kunt verzinnen die echt werkt in de praktijk. Je moet goed kunnen luisteren naar wat de patiënt je vertelt.
  • Goede handvaardigheid en accuratesse. Met behulp van bijzondere technieken en verfijnde instrumenten maak je passende hulpstukken. Om dat goed te kunnen doen, moet je technisch inzicht hebben en erg goed met je handen kunnen werken.
  • Adviseren. Naast het opstellen van een behandelplan, is ook het adviseren van je patiënten een belangrijke taak. Je moet mensen zo ver zien te krijgen dat ze de aangedragen oplossing ook echt gaan gebruiken. Je moet hen dus goed kunnen motiveren en je inleven in de situatie van de patiënt. Daarvoor is het belangrijk dat je helder communiceert.
  • Goede sociale vaardigheden. Je moet voor deze opleiding sociaal zijn aangelegd, want je behandelt patiënten van alle leeftijden en met allerlei klachten.
  • Je moet zowel zelfstandig als in een team kunnen werken. Je analyseert zelfstandig de klachten van een patiënt en bedenkt de oplossingen die nodig zijn. Tegelijk werk je samen met collega’s, artsen, specialisten en andere paramedici om de voorgestelde oplossingen ook echt ten uitvoer te brengen.
  • Vernieuwingsgerichtheid. Podotherapie is een relatief jong vak; zowel het beroep als de opleiding zijn nog volop in ontwikkeling. Nog niet alles ligt vast in afgebakende stramien, wat betekent dat er ruimte is voor initiatief en nieuwe ideeën.

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de hbo-opleiding Podotherapie in voltijd en deeltijd volgen. Heb je een vwo-diploma, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject. Ook voor bepaalde professionals in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld fysiotherapeuten en podologen, is het mogelijk op basis van eerder verworven competenties de opleiding in minder dan vier jaar af te ronden. Informeer bij de hogeschool van je keuze naar de mogelijkheden.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het onderwijs is gecentreerd rond thema's: in het ene blok leer je van alles over sportblessures, in een ander blok alles over de kindervoet. In die thema's komen dan vakken aan bod als anatomie, fysiologie en pathologie. Elk leerjaar loop je stage. In het eerste jaar doe je een oriënterende stage bij een zelfstandig gevestigde podotherapeut of binnen een ander onderdeel in de gezondheidszorg. Praktijkervaring doe je ook op in de polikliniek van de opleiding, waar je onder begeleiding patiënten behandelt. Tijdens je studie kies je twee minors (keuzevakken). Met die keuze breng je accenten aan in je studie en geef je kleur aan je eigen profiel. Je kunt een minor kiezen die goed aansluit bij de branche waarin je wilt gaan werken, of een waarmee je bepaalde vaardigheden extra accentueert. In het vierde jaar van de opleiding werk je aan een afstudeeropdracht, die je afsluit met een presentatie.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een diploma van de volgende vooropleidingen:

  • Havo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
  • Vwo met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek  
  • Mbo niveau 4

Voor de opleiding Podotherapie gelden geen specifieke eisen aan profiel of vakkenpakket. Wel worden de vakken biologie en natuurkunde sterk aanbevolen. Als je ouder bent dan 21 jaar en je hebt niet een van de vereiste vooropleidingen, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsonderzoek. Slaag je voor deze test, dan kun je alsnog met de opleiding starten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de hbo-opleiding Podotherapie wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Podotherapie