Wo-opleiding Bouwkunde

Woningen, kantoren, sportcomplexen en scholen. Bouwkunde is overal om je heen. Maar bouwkunde is meer dan architectuur alleen. Het vakgebied varieert van het technische aspect van het bouwen tot het inrichten van Nederland op een verantwoorde manier. Bouwkunde is een creatieve én technische opleiding. Twee universiteiten bieden Bouwkunde aan: de Technische Universiteit Delft (TUD) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Wat kun je ermee worden?

Wat je precies gaat doen, wordt mede bepaald door de master die je hebt gevolgd. Typische bouwkundige functies zijn: architect, stedenbouwkundige, bouwfysicus en vastgoedmakelaar. Als bouwkundig ingenieur kun je zowel in binnen- als buitenland aan de slag bij:

  • ontwerp- of adviesbureaus
  • bouwondernemingen
  • woningcorporaties
  • projectontwikkelaars
  • overheidsinstanties
  • onderzoekinstituten 
  • onderwijsinstellingen

Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen ontwerpbureau starten. Heb je meer interesse in onderzoek, dan kun je ook de wetenschappelijke kant van het bouwkundig vakgebied op en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren. Na een succesvolle verdediging van je proefschrift mag je de titel doctor (dr.) voor je naam zetten.

De Wet op de architectentitel

De titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect zijn beschermd door de Wet op de architectentitel. Dit houdt in dat je deze titels alleen mag voeren als je ingeschreven staat in het Architectenregister.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De universitaire bacheloropleiding Bouwkunde duurt drie jaar. Na afronding ervan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren en kun je de arbeidsmarkt op. Maar je hebt pas een volwaardig universitair diploma als je ook een master afrondt. De meeste studenten kiezen ervoor om na het behalen van hun bachelor door te stromen naar een masteropleiding. Deze duurt één of twee jaar en levert de titel Master of Science op (MSc).

Wat doe je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding richt je je zowel op de technische als de creatieve kant van het bouwen. In de propedeuse - het eerste jaar - doe je basiskennis op over onder meer architectuur, stedenbouw, bouwfysica, vastgoedbeheer en bouwtechniek en ontwikkel je een wetenschappelijke denk- en werkhouding. Het onderwijs bestaat uit hoorcolleges en practica. Je houdt je bezig met proeven en onderzoeken binnen de verschillende vakgebieden en in het atelier leer je hoe je een bouwwerk op de tekentafel ontwerpt.

In het tweede en derde jaar van de opleiding verdiep je je verder in het vakgebied. In de vrije keuzeruimte kun je je eigen accenten leggen en je bekwamen in de bouwdisciplines die je interesse hebben. Je kunt je kennis verbreden door vakken te volgen aan een andere faculteit of universiteit (in binnen- of  buitenland). Ook kun je kiezen voor een stage. Je sluit de bacheloropleiding af met een ontwerpopdracht en een eindwerkstuk. Met je bachelordiploma op zak kun je doorstromen naar een masteropleiding. Voorbeelden van masters zijn: Architecture, Urbanism and Building Sciences en Construction, Management and Engineering.

Hoe zwaar is het?

Bouwkunde is door de hoge studielast een intensieve en pittige studie. Je moet behoorlijk wat zelfdiscipline hebben en veel initiatief tonen om de opleiding tot een goed einde brengen. Een zekere affiniteit met de bouw is handig, maar niet noodzakelijk.

Welke toelatingseisen zijn er?

Bij de bacheloropleiding Bouwkunde word je toegelaten met:

  • Vwo-diploma profiel Natuur & Techniek
  • Vwo-diploma profiel Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
  • Vwo-diploma profiel Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
  • Vwo-diploma profiel Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
  • Propedeuse of einddiploma hbo met certificaat wiskunde B en natuurkunde op vwo6-niveau.

De Technische Universiteit Delft hanteert een numerus fixus en laat jaarlijks slecht een beperkt aantal eerstejaars toe. Voor toelating moet je geselecteerd of ingeloot worden. 

Voldoe je niet aan de vooropleidingseis en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een colloquium doctum, ook wel 21+ toets, afleggen. Dit is een apart toelatingsexamen voor een universitaire opleiding. Doorsta je deze proeve van bekwaamheid, dan kun je je alsnog voor de opleiding inschrijven.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je interesse in bouwwerken?
  • Ben je goed in technische vakken?
  • Ben je creatief?
  • Heb je interesse in de maatschappij?
  • Heb je ruimtelijk inzicht?
  • Heb je affiniteit met bouwen?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is universitaire opleiding Bouwkunde wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren op de opleiding door een open dag te bezoeken of je in te schrijven voor een dagje proefstuderen.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Bouw en verkeer Wo-opleiding Bouwkunde