Hbo-opleidingen Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck

Lopen, zitten, bukken, tillen; we bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. In zowel de hbo-opleiding Oefentherapie Cesar als de hbo-opleiding Oefentherapie Mensendieck leer je deze klachten te diagnosticeren en help je mensen een juist houdings- en bewegingsgedrag eigen te maken. De hbo-opleiding Oefentherapie Cesar kun je alleen aan de Hogeschool Utrecht volgen, de opleiding Oefentherapie Mensendieck alleen aan de Hogeschool van Amsterdam.

De verschillen tussen Cesar en Mensendieck in het kort
Marie Cesar was een leerling van Bess Mensendieck die na haar opleiding tot oefentherapeut Mensendieck een eigen visie ontwikkelde. Zij vond de methode te statisch en wilde meer dynamische oefeningen. Zodoende startte zij in 1937 haar eigen opleiding. Beide therapieën gaan ervan uit dat veel klachten ontstaan door een verkeerd houdings- en bewegingspatroon. Door houdingscorrecties aan te leren, vermindert de belasting van het lichaam. Deze correcties verschillen nauwelijks in de Cesar- en Mensendieckvisie. Een groot verschil tussen beide therapieën is dat de oefentherapeut Cesar de oefeningen voordoet, een oefentherapeut Mensendieck daarentegen volstaat met een mondelinge instructie. Daarnaast bevat oefentherapie Cesar meer dynamische oefeningen, zoals zwaaienoefeningen met de armen.

Wat kun je ermee worden?

Beide opleidingen leiden op tot oefentherapeut en na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Health voeren. Als oefentherapeut behandel je mensen met klachten volgens de paramedische behandelmethode Cesar of Mensendieck (zie kader). Je maakt ze bewust van hun bewegingsgewoonten en leert ze door actieve oefentherapie voelen en begrijpen hoe een beweging in elkaar zit. Je houdt daarbij rekening met de persoonlijke bewegingsmogelijkheden van je cliënt en met zijn leef- en/of werkomstandigheden. De meeste oefentherapeuten doen dit zelfstandig in een eigen praktijk of in een gezondheidscentrum, maar je kunt ook gaan werken in:

  • revalidatiecentra
  • verpleeg- of verzorgingshuizen
  • medisch kinderdagverblijven
  • ziekenhuizen
  • sportcentra

Wat is het carrièreperspectief?

Na je afstuderen kun je aan de slag als oefentherapeut Cesar of Mensendieck. Ook kun je verder specialiseren door verder te leren voor bedrijfs-, kinder- of sporttherapeut. Afhankelijk van de richting die je kiest, leer je om de werkplekken van verschillende bedrijven te onderzoeken en te verbeteren, kinderen met motorische ontwikkelingsstoornissen te testen en te begeleiden of sporters te ondersteunen bij het behalen van optimale prestaties.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Communicatieve vaardigheden: om een passend behandelplan op te kunnen stellen, moet je helder krijgen wat de klacht van een cliënt precies inhoudt. Dit doe je door de juiste vragen te stellen, goed te luisteren en te observeren. Je moet de cliënt begrijpelijk kunnen uitleggen wat er precies aan de hand is en hoe je daar met de cliënt aan gaat werken.
  • Sociale vaardigheden: je werkt met allerlei mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, zoals ouderen, zwangere vrouwen, (top)sporters, musici, mensen die herstellen van een operatie of mensen die door spanning klachten krijgen. Het komt ook voor dat je kinderen met houdingsafwijkingen of stoornissen in de motorische ontwikkeling behandelt. Je bedenkt creatieve oplossingen voor hun bewegingsproblemen. Je moet mensen kunnen motiveren en geduldig zijn. Het is belangrijk dat je iemands gedrag kunt beïnvloeden. De cliënt zal het geleerde immers moeten inpassen in zijn dagelijks leven, in zijn beroep, in zijn sport en in zijn hobby.
  • Zelfstandig werken en samenwerken: als oefentherapeut werk je vaak zelfstandig en heb je je eigen verantwoordelijkheden.
  • Motorische vaardigheden: je beweegt zelf graag en goed. Dat heb je nodig om anderen tot bewegen te stimuleren. Je hebt genoeg kracht, lenigheid en behendigheid om oefeningen voor te doen (Oefentherapie Cesar) en handelingen te verrichten.

Hoe lang duurt de opleiding?

Beide opleidingen zijn alleen in voltijd te volgen en duren vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste studiejaar - de propedeuse - maak je kennis met het vakgebied en het beroep van oefentherapeut. Je hebt theorie- en praktijklessen, waarbij je communicatievaardigheden en je beroepshouding belangrijk zijn. Tijdens beide opleidingen krijg je vakken als anatomie, fysiologie en orthopedie. Bij de opleiding Cesar loop je in het eerste jaar al stage. Je krijgt zo een goede indruk van het werk van een oefentherapeut Cesar en kom je erachter of deze opleiding en het vak bij je passen. In de hoofdfase - het tweede, derde en vierde jaar - staat bij beide opleidingen het vergroten en verdiepen van kennis uit het eerste jaar centraal. Ook kijk je naar je eigen manier van bewegen. Zo leer je bijvoorbeeld zelf ervaren wat oefenen met je doet en hoe moeilijk het is bewegingsgewoontes te veranderen. Als oefentherapeut heb je immers een voorbeeldfunctie voor je cliënten. In de opleiding Oefentherapie Cesar loop je tijdens de hoofdfase drie stages en kies je twee minors (keuzevakken), bij de opleiding Oefentherapie Mensendieck loop je twee stages en kies je één minor. Met je keuze voor een minor breng je accenten aan in je studie en geef je kleur aan je eigen profiel. Je kunt een minor kiezen die goed aansluit bij de branche waarin je wilt gaan werken, of een waarmee je bepaalde vaardigheden extra accentueert. In het vierde jaar doe je een afstudeeronderzoek, waar je een artikel over schrijft.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt aan de opleiding beginnen wanneer je beschikt over een diploma:

  • Havo
  • Vwo
  • Mbo-4

Je wordt met elk havo/vwo-profiel toegelaten tot de opleiding, maar goede kennis van exacte vakken vergroot de kans dat je succesvol en zonder studievertraging je propedeuse haalt aanzienlijk. Wil je zelfstandig je kennis van wiskunde, scheikunde, natuurkunde en/of biologie bijspijkeren, dan kan dat aan de hand van door de hogeschool ontwikkeld lesmateriaal. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je in sommige gevallen toch worden toegelaten na het met goed gevolg afleggen van een toelatingsonderzoek. Neem voor meer informatie contact op met de hogeschool.

Rick Groen, student Oefentherapie Cesar: “Dat oefenen, het écht bezig zijn, vind ik ook het mooie aan deze opleiding. Je bent niet alleen maar aan het praten over het lichaam. Je kunt je specialiseren op verschillende doelgroepen en dus gaan werken op een plek die bij je past of waar je interesse ligt." Bron: website HU.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

  • Ben je geïnteresseerd in het menselijk lichaam?
  • Ben je sociaal aangelegd?
  • Kun je je goed inleven in een ander?
  • Kun je goed luisteren?
  • Kun je goed zelfstandig werken?
  • Ben je ondernemend?
  • Ben je geduldig?
  • Schuw je lichamelijk contact niet?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Oefentherapie Cesar of Mensendieck wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleidingen Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck