Voorbeeld STAR-methode: stressbestendig

Stel, je solliciteert naar de functie van redacteur van een gerenommeerd actualiteitenprogramma op tv. Je hebt bijvoorbeeld werkervaring als redacteur bij een talkshow. De interviewer vraagt:

Kun je een situatie beschrijven waarin je onder grote druk stond om een deadline te halen? Hoe ben je daarmee omgegaan en wat was het resultaat?

Zo'n competentiegerichte vraag kun je het beste beantwoorden met de STAR-methode: beschrijf een situatie uit je werkervaring, leg uit wat jouw taak was, vertel welke actie je hebt ondernomen en wat daarvan het resultaat was.

We geven 2 voorbeelden van een STAR-antwoord:

  1. Belangrijke gast zegt op het laatste moment af
  2. Meningsverschil met collega bij hoge werkdruk

Voorbeeld 1: belangrijke gast zegt op het laatste moment af

Je beantwoordt de sollicitatievraag over stressbestendigheid door over deze werkervaring te vertellen in STAR-vorm. Daarbij pas je 2 gesprekstechnieken toe:

Carrièretijgerin in mantelpakje (rechts)Situatie

Een paar maanden geleden werkte ik als redacteur voor een ochtendtalkshow, die qua sfeer meestal rustig en voorspelbaar verliep. Maar op een dag, twee uur voor de uitzending, kregen we een telefoontje van onze hoofdgast: een bekende politicus. Hij moest onverwacht afzeggen vanwege een spoedvergadering. Dit was een ramp, want het hele programma draaide om dat interview en zonder hem zouden we een groot deel van de uitzending moeten vullen met iets nieuws.

Taak

Als redacteur was het mijn taak om snel met een oplossing te komen. De tijd drong en iedereen keek naar mij voor een alternatief. We konden niet zomaar de tijd opvullen met willekeurige onderwerpen; de kijkers verwachtten een boeiend en inhoudelijk gesprek. Ik voelde de druk enorm toenemen, omdat ik wist dat er geen ruimte was voor fouten of vertraging.

Actie

Ik ben meteen in actie gekomen en ging brainstormen over actuele onderwerpen die we konden bespreken. Tegelijkertijd belde ik met mijn netwerk van potentiële gasten. Ik herinnerde me dat er die ochtend een groot maatschappelijk debat gaande was over de verhoging van het minimumloon, waar een aantal prominente experts zich over hadden uitgesproken. Binnen een half uur had ik een econoom en een vakbondsleider bereid gevonden om live in de studio te komen voor een pittige discussie.

Resultaat

De uitzending verliep vlekkeloos. Het nieuwe onderwerp bleek zelfs relevanter en levendiger dan het oorspronkelijke interview. De discussie tussen de gasten zorgde voor veel interactie en er was volop positieve feedback van kijkers. Het team was enorm opgelucht en de producer complimenteerde me achteraf met mijn creativiteit en mijn vermogen om snel te schakelen. Het was een hectische dag, maar ik ben trots dat ik de situatie heb kunnen redden onder hoge druk.

Carrièretijgers om tafel, krachtige tijger slaat met de vuist op tafel

Voorbeeld 2: Meningsverschil met collega bij hoge werkdruk

De interviewer vraagt:

Beschrijf een situatie waarin je een conflict op de werkvloer ervoer door werkstress. Hoe heb je dit aangepakt en opgelost?

Een uitstekend STAR-antwoord op deze competentiegerichte vraag over stressbestendigheid is bijvoorbeeld:

  • Situatie: Tijdens mijn werk als redacteur bij de ochtendtalkshow hadden we een periode waarin de werkdruk extreem hoog was vanwege een reeks speciale uitzendingen. Een collega en ik kregen een meningsverschil over de inhoud van een belangrijk item. Door de stress en tijdsdruk liep de spanning snel op en werden de gesprekken steeds minder productief.

  • Taak: Mijn taak was om het conflict op een professionele manier op te lossen, zodat we ons weer op de uitzending konden concentreren en de kwaliteit niet zou lijden onder de situatie.

  • Actie: Ik besloot het gesprek niet uit de weg te gaan en heb mijn collega na de vergadering apart aangesproken. We bespraken rustig de oorzaken van ons meningsverschil en de onderliggende werkstress. Vervolgens hebben we samen een oplossing gezocht waarbij we elkaars ideeën konden combineren. Dit gaf ons beiden meer ruimte en begrip.

  • Resultaat: Door open te communiceren en de werkdruk te erkennen, konden we het conflict snel oplossen. De samenwerking verbeterde, en het item werd positief ontvangen door het team en de kijkers. We hebben sindsdien een veel betere verstandhouding.

Vervolg: controlevraag en reflectievraag

Wees erop voorbereid dat de interviewer doorvraagt, bijvoorbeeld over de ideeën van je collega. Daarmee wil hij verifiëren dat dit voorbeeld een concrete situatie betreft die jij daadwerkelijk hebt meegemaakt.

De interviewer kan je ook uitnodigen om te reflecteren op de werkervaring. Bijvoorbeeld: Wat heb je van deze situatie geleerd over het voorkomen van een dergelijk conflict bij toenemende werkdruk?

  • Reflectie: Wat ik van deze situatie heb geleerd is dat veel conflicten op de werkvloer voortkomen uit miscommunicatie en stress die niet op tijd wordt erkend. Door de druk had ik minder oog voor hoe mijn collega zich voelde, en vice versa. In de toekomst zou ik eerder signalen van werkdruk bespreekbaar maken en duidelijker communiceren over verwachtingen. Ook heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor een goed gesprek, zelfs als het druk is. Zo kun je voorkomen dat spanningen escaleren en blijft de samenwerking soepel.

Verder lezen

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Gesprekstechnieken STAR-methode Voorbeeld Stressbestendig