Voorbeeld STAR-methode: samenwerken
Stel, je zit in een sollicitatiegesprek en de interviewer vraagt:
Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je moest samenwerken met externe partijen om een bepaald resultaat te bereiken?
Zo'n competentiegerichte vraag kun je het beste beantwoorden met de STAR-methode: beschrijf een situatie uit je werkervaring, leg uit wat jouw taak was, vertel welke actie je hebt ondernomen en wat daarvan het resultaat was.
We geven 2 voorbeelden van een STAR-antwoord:
- Communicatiemedewerker bereidt bezoek minister aan gemeente voor
- Projectleider luistert naar teamlid met zorgen
Voorbeeld 1: communicatiemedewerker bereidt bezoek minister aan gemeente voor
Je hebt bijvoorbeeld werkervaring als communicatiemedewerker bij een grote gemeente en op een dag zou de minister van Volkshuisvesting op bezoek komen om een nieuwe woonwijk officieel te openen.
Je beantwoordt de sollicitatievraag over samenwerking met externe partijen door over deze werkervaring te vertellen in STAR-vorm. Daarbij pas je 2 gesprekstechnieken toe:
- Storytelling: Je vertelt een gedenkwaardig verhaal met een dramatische structuur.
- MINT: Je maakt de interviewers nieuwsgierig naar je proactiviteit en adviesvaardigheden.
Situatie
Als senior communicatiemedewerker bij gemeente X was ik verantwoordelijk voor de coördinatie van het bezoek van de minister van Volkshuisvesting aan onze stad, voor de opening van de nieuwe woonwijk Y. De minister zou enkele luxe duurzame koopwoningen bezichtigen.
Kort voor het bezoek werd duidelijk dat het CBS juist die dag een rapport zou publiceren over het woningtekort. Een actiegroep had een demonstratie aangekondigd, omdat de koopwoningen voor hen onbetaalbaar waren.
Taak
Mijn taak was om ervoor te zorgen dat het bezoek van de minister positief in de media zou komen, met de nadruk op woningbouw en verduurzaming.
Actie
Het leek mij beter dat de minister enkele sociale huurwoningen in de wijk zou bezoeken. Zo zou de aandacht van de media naar de woningbouw uitgaan, in plaats van de demonstratie. Om dit te bereiken, heb ik een adviesmemo opgesteld aan de minister en heb ik verschillende overleggen georganiseerd met alle betrokken partijen.
Ik heb de voorlichters van de minister overtuigd van deze wijziging in de plannen. Met de politie en de beveiliging heb ik de nieuwe looproute voor de minister afgestemd, zodat het veiligheidsplan daarop kon worden aangepast. Ik heb de pers gewezen op de duurzaamheidsmaatregelen in de sociale huurwoningen, zodat de aandacht daarop zou worden gericht.
Intern heb ik ervoor gezorgd dat alle gemeentelijke afdelingen op de hoogte waren van het gewijzigde protocol en dat de communicatie rondom het bezoek op tijd en correct werd verspreid via verschillende kanalen, zoals sociale media en persberichten.
Resultaat
Dankzij de goede samenwerking tussen alle partijen verliep het bezoek van de minister zonder problemen. De minister was tevreden over de ontvangst en de media-aandacht ging die dag vooral uit naar de duurzame huurwoningen. De demonstratie vond op gepaste afstand plaats en er waren geen veiligheidsincidenten.
Van mijn leidinggevende kreeg ik een compliment over mijn proactieve aanpak en effectieve advisering van het ministerie.
Voorbeeld 2: projectleider luistert naar teamlid met zorgen
Je solliciteert op de functie van projectmanager en de interviewer vraagt: Wat doe je als je tegenwerking ervaart binnen een team of afdeling? Geef een voorbeeld. Welke rol had jij en wat was het resultaat?
Een uitstekend STAR-antwoord op deze competentiegerichte vraag over samenwerken in een team is bijvoorbeeld:
- Situatie: In mijn vorige functie als projectleider bij <Werkgever> ondervond ik weerstand van een teamlid dat het niet eens was met de voorgestelde projectaanpak.
- Taak: Het was mijn verantwoordelijkheid om het project op schema te houden en ervoor te zorgen dat alle teamleden bijdroegen aan het succes.
- Actie: Ik heb een één-op-één gesprek georganiseerd met het betreffende teamlid om zijn zorgen te begrijpen. We hebben samen de projectdoelen herzien en ik heb geluisterd naar zijn suggesties. Vervolgens heb ik een teamvergadering belegd waar we openlijk discussieerden over verschillende benaderingen en gezamenlijk tot een compromis kwamen.
- Resultaat: Door
deze aanpak voelde het teamlid zich gehoord en gewaardeerd, en het team
kwam samen tot een oplossing die voor iedereen acceptabel was. Het
project werd niet alleen op tijd afgerond, maar ook binnen budget en met
een hoge klanttevredenheid.
Met dit STAR-antwoord maak je duidelijk dat je het belang inziet van draagvlak opbouwen voor een bepaalde aanpak.
Vervolg: controlevraag en reflectievraag
Wees erop voorbereid dat de interviewer doorvraagt over de zorgen van het teamlid, zijn suggesties en het compromis. Daarmee wil hij verifiëren dat dit voorbeeld een concrete situatie betreft die jij daadwerkelijk hebt meegemaakt.
De interviewer kan je ook uitnodigen om te reflecteren op de werkervaring. Bijvoorbeeld: waarom was er geen rekening gehouden met de zorgen van dit teamlid in de oorspronkelijke projectaanpak? Wat heb je hiervan geleerd?
- Reflectie: In de oorspronkelijke projectaanpak gebruikten we een gestandaardiseerde methode die in het verleden succesvol was. Echter, ik realiseer me nu dat elke project uniek is en dat het belangrijk is om individuele teamleden vroegtijdig te betrekken bij het opstellen van het projectplan. Zodoende worden hun inzichten en meegenomen, wat de aanpak kan versterken en de betrokkenheid kan vergroten. Van deze ervaring heb ik geleerd dat communicatie en openheid binnen het team cruciaal zijn voor succes. Het heeft me ook geleerd om flexibel te zijn en de plannen aan te passen op basis van de feedback van het team.
Verder lezen
- Voorbeelden van competentiegerichte vragen in het sollicitatiegesprek: 5 voorbeeldvragen bij tientallen competenties.
Auteur: René Pijlman