ePortfolio
Op de arbeidsmarkt draait tegenwoordig alles om werkervaring en competenties. Het ePortfolio – of elektronisch portfolio – is een persoonlijk, digitaal dossier waarin je je professionele en persoonlijke loopbaangegevens kunt verzamelen, ordenen en bijhouden. Van je professioneel en persoonlijk leven en van formele en informele leertrajecten. Met het ePortfolio heb je altijd een actueel overzicht bij de hand van jouw kennis, vaardigheden, talenten en kwalificaties. Het is je eigen persoonlijk groei-overzicht waarbij jij bepaalt welke informatie je met anderen wilt delen.
Wat is een ePortfolio?
In een ePortfolio kun je je competenties, zoals zelfstandig werken, leidinggeven en communiceren, opslaan, beheren en in beeld te brengen. En dat hoeven niet alleen voorbeelden uit de werkpraktijk te zijn, ook ervaringen die je opdoet in je vrije tijd – zoals het coachen van een voetbalteam – kun je erin opnemen. Niet alleen handig voor jezelf, maar vooral ook voor een (potentiële) werkgever, arbeidsbemiddelaar of onderwijsinstelling. Door naar het verleden te kijken en daaruit bewust te destilleren welke competenties daarbij belangrijk waren, kun je verder aan je toekomst bouwen. Het is dus meer dan een digitaal curriculum vitae. Naast gegevens als personalia, doelen, ambities, interesses, talenten, kun je ook diploma’s, certificaten en verslagen van beoordelingen opslaan. Soms kun je ook testjes maken en vragenlijsten invullen: waar ga je voor? Wat is jouw talent? Waar word je blij van? Al die informatie over jezelf kun je vervolgens bundelen in een ‘showcase’, jouw unieke presentatie. Je bepaalt vervolgens zelf welke informatie zichtbaar is en wie jouw gegevens mag inzien.
In het (hoger) onderwijs wordt veelvuldig gebruik gemaakt van digitale portfolio’s. Studenten kunnen behaalde prestaties (vaardigheden, competenties) en resultaten, persoonlijk ontwikkelings- en activiteitenplannen, reflecties en ontvangen feedback beheren en inzichtelijk maken voor docenten. De informatie kunnen ze ook gebruiken als ze solliciteren op een stageplaats of een baan.
Voordelen van het ePortfolio
- Je hebt al je opleidings- en loopbaangegevens overzichtelijk in één dossier.
- Je hebt een actueel overzicht van je kennis, vaardigheden en kwalificaties en kunt dit onderbouwen met bewijsstukken.
- Je kunt aangeven wat je loopbaanwensen zijn.
- Je kunt reflecteren op wat je gedaan en geleerd hebt.
- Je talenten worden beter benut: je vaardigheden zijn leidend, niet of je over de juiste papieren beschikt.
Je kunt het ePortfolio gebruiken om:
- je prestaties te meten en vast te leggen
- je competenties van tijd tot tijd te laten meten
- je inzetbaarheid te vergroten en je loopbaan te sturen (in het bedrijf waar je werkt, maar voor het geval je ooit naar ander werk zou moeten zoeken)
- vaardigheden erkend te krijgen die je eerder hebt opgedaan
- een formulier te maken om elders verworven competenties in te delen, het dient hierdoor als prima basis voor het behalen van een Ervaringscertificaat
- je voor te bereiden op het vinden van een baan
- je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek
Het ePortfolio is dus niet alleen een tool waarmee je jezelf kunt presenteren, met een ePortfolio werk je ook gemakkelijker aan je loopbaanontwikkeling.
Nadelen ePortfolio
- Het invullen van je digitale dossier kost tijd en moeite en vraagt je om goed over jezelf na te denken.
- Er zijn verschillende systemen in omloop voor het opbouwen van een ePortfolio en die sluiten lang niet allemaal op elkaar aan, waardoor het niet altijd mogelijk is om je dossier mee te nemen als je bijvoorbeeld overstapt naar een andere werkgever.
- Binnen deze systemen worden verschillende definities gebruikt voor competenties, wat de uitwisselbaarheid van gegevens niet vergemakkelijkt.
Anja Koolen (49) en 25 jaar in dienst bij de gemeente Schijndel:
"Ik handelde sollicitatiebrieven af en hield het ziekteverzuim bij. Nu ben ik preventiemedewerker, koop opleidingen in en stel vacatures op. Toen ik mijn competenties in kaart had gebracht, bleek dat ik goed kan organiseren en plannen, maar ook inlevend ben en moeilijke dingen makkelijk kan overbrengen. Er wordt toegewerkt naar een gemeentelijke herindeling van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. We worden gestimuleerd een specialisatie te kiezen, bijvoorbeeld arbo, ziekteverzuim of werving en selectie. Zo blijf ik me ontwikkelen. Van een functie op mbo-niveau ben ik opgeklommen naar hbo. Met twee loonschalen erbij.
Bron: Volkskrant
Hoe werkt het?
Je krijgt via je werkgever, arbeidsbemiddelaar of opleider een link naar een website van een aanbieder van ePortfolio’s. Je logt in op een beveiligd netwerk waarna je toegang krijgt tot je eigen e-dossier. Doorgaans bestaat dit uit verschillende pagina’s met velden die je invult, zoals:
- persoonlijke gegevens
- doelen en ambities
- interesses
- competenties
- gevolgde opleidingen, trainingen en cursussen
- werkervaring
- school- en studieresultaten
Je kunt je persoonlijke map nog verder aanvullen met verslagen van bijvoorbeeld functionerings- en beoordelingsgesprekken, resultaten van competentiescans en assessments, aanbevelingsbrieven, foto’s en filmpjes. Je bepaalt vervolgens zelf welke onderdelen je aan anderen wilt tonen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op je publieke ePortfolio niet al je werkervaringen te tonen, maar wel al je opleidingsgegevens. Voordat je je profiel invult, is het verstandig om te controleren of het ePortfolio voldoet aan de NEN 2035-norm. Is dit het geval, dan is het mogelijk je e-portfolio te im- en exporteren naar andere ePortfolio-systemen die ook voldoen aan deze norm. Hierdoor kun je je ePortfolio steeds meenemen en verder ontwikkelen.
Om het meeste plezier van je ePortfolio te hebben, is het belangrijk dat je het actueel houdt. Dit doe je door:
- met vaste regelmaat – bijvoorbeeld iedere maand - je ePortfolio bij te werken en zaken die van belang zijn toe te voegen, zoals projecten, opdrachten, presentaties et cetera
- de tijd te nemen om te reflecteren op de ervaringen die je opdoet en daarvan (kort) verslag te doen
- feedback te vragen aan collega’s
Auteur: Marieke van Oosterhout