Hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

De hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is de naam van een verzameling studies die te maken hebben met gebiedsontwikkeling. Het verschilt per hogeschool welke opleidingen dit zijn, waardoor de opleiding een breed karakter heeft. Zo bestaat Ruimtelijke Ontwikkeling bij Saxion uit de studierichtingen Ruimtelijke Ordening & Planologie en Stedenbouwkundig Ontwerpen, bij Windesheim uit de studierichting Mobiliteit en de Haagse Hogeschool biedt de specialisatie Climate Management aan. Bij Avans en InHolland is de opleiding gericht op Bouwmanagement & Vastgoed. Welke richting je ook kiest, tijdens de opleiding houd je je bezig met techniek, economie en logistiek.

Wat kun je ermee worden?

Wat je precies kun worden, is sterk afhankelijk van de studierichting die je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor de specialisatie Mobiliteit, dan kun je na je afstuderen aan de slag als mobiliteitsdeskundige bij een adviesbureau, beleidsmedewerker verkeer bij de overheid of vervoerspecialist bij de NS.

Ga je voor de specialisatie Ruimtelijke Ordening & Planologie, dan kom je in aanmerking voor functies als planoloog, gebiedsontwikkelaar, stedenbouwkundig ontwerper en projectleider bij makelaars, woningbouwcorporaties en milieuorganisaties.

En met de specialisatie Bouwmanagement & Vastgoed kun je gaan werken als bouwkundig adviseur, bouwkundig projectontwikkelaar of vastgoedmanager bij vastgoedbedrijven, woningbouwcorporaties en bouwmanagementbureaus. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Ruimtelijke Ontwikkeling duurt vier jaar. Vwo’ers en mbo’ers kunnen vaak een verkort traject volgen. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de hogeschool van je keuze.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Door het brede karakter van de opleiding is het lastig om in het kort concreet aan te geven welke vakken je krijgt. Dit is namelijk erg afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Wat voor alle opleidingen geldt, is dat het eerste jaar – de propedeuse – een grondige kennismaking met het gehele vakgebied is. Je volgt hoor- en werkcolleges en werkt samen met andere studenten aan opdrachten en projecten. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar bouw je je basisvaardigheden verder uit. Je loopt een of meerdere keren stage en je kiest een minor waarmee je de studieroute bepaalt die aansluit bij de richting die jou aanspreekt. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Welke titel krijg je bij je afstuderen?

Na het behalen van je diploma Ruimtelijke Ontwikkeling mag je de titel Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten. Omdat je een technische opleiding hebt gevolgd, mag je je in Nederland ook ingenieur noemen en de titel ing. voor je naam zetten. Beide titels tegelijk voeren kan niet.

Welke toelatingseisen zijn er?


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havo+wiskunde A of B
toelaatbaar
toelaatbaartoelaatbaar
Vwo+wiskunde A of B
toelaatbaar toelaatbaar toelaatbaar
Ook met een mbo-4-diploma word je tot de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling toegelaten.

Voldoe je niet aan de hierboven beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan kun je je aanmelden voor een toelatingstoets 21+. Als je je aanmeldt voor de bacheloropleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, ben je verplicht de studiekeuzecheck te doen. Daarmee kijk jij of er een match is tussen jou en de opleiding van jouw keuze.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Kun je goed logisch nadenken?
  • Hou je van tekenen en ontwerpen? 
  • Maakte je als kind bouwpakketten of steden van Lego?
  • Spreekt het je aan om een stempel te drukken op de leefomgeving van een gebied of plaats?
  • Kun je goed communiceren?
  • Ben je een goede planner?
  • Heb je organisatietalent?
  • Vind je netwerken leuk?
  • Ben je in staat om plannen te schrijven en uit te werken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling wellicht iets voor je. Verdiep je verder in de opleiding om te kijken welke richting het beste bij je past.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Verder studeren

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma verdergaan met een master. Dit kan aan het hbo, maar een master aan een (technische) universiteit is ook mogelijk. Veel universiteiten bieden opleidingen die aansluiten op je hbo-bachelor. Wil je naar de universiteit, dan moet je wel eerst een schakelprogramma volgen dat je kennis op het vereiste niveau brengt. Bij veel hogescholen kan dit al tijdens je studie via een speciale overstapminor. Na het behalen van je diploma kun je vervolgens instromen in de universitaire masteropleiding van je keuze.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Bouw en verkeer Hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling