Conservatorium

Van klassieke muziek tot dirigent en van accordeon tot viool; aan het conservatorium word je op het hoogste niveau opgeleid tot een veelzijdig musicus. Je leert niet alleen musiceren, maar krijgt ook vakken waarin de zakelijke aspecten van je latere beroepspraktijk centraal staan.

Wat kun je ermee worden?

Afhankelijk van de gevolgde richting kun je aan de slag als

  • uitvoerend musicus
  • dirigent  
  • componist 
  • docent muziek

Veel afgestudeerden combineren na het behalen van hun diploma verschillende werkzaamheden. Ze vormen bijvoorbeeld kamermuziekensembles, jazz- of popbands, spelen in orkesten, geven (privé)les en workshops op muziekscholen, zetten projecten op, leiden een eigen ensemble of koor of gaan aan de slag als cultureel manager of als muziekjournalist.

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding aan het conservatorium duurt vier jaar en is alleen in voltijd te volgen.

Tim Veldman, tweedejaars blokfluit en klassiek piano aan de HKU:

“Je leert gestructureerd aan muziek werken. Er wordt in de lessen een kader geschapen waarin je een stuk kunt aanpakken. Daarnaast krijg je tijdens de lessen heel veel ideeën van hoe je je voorstellingsvermogen kunt vergroten, hoe je je muzikaliteit beter in je spel kunt toepassen. Technieken leren is heel veel oefenwerk, veel zelfstudie, maar in de lessen kom je echt toe aan de manier waarop je dat doet, de interpretatie. Dat is nog echt een verschil met mensen die gewoon muziekles hebben.”

Bron: ‘Bladmuziek - Studenten verhalen over kunnen en willen’ van de HKU.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het precieze studieprogramma is afhankelijk van de studierichting en het hoofdvak dat je kiest, maar iedere bacheloropleiding is opgedeeld in twee fasen: de propedeuse (eerste jaar) en de postpropedeutische fase (tweede tot en met het vierde jaar). Het propedeutisch jaar heeft een oriënterend/selecterend karakter en wordt afgesloten met een propedeuse-examen. In de postpropedeutische fase ga je verder de diepte in. Kies je bijvoorbeeld voor de bacheloropleidng docent muziek, dan vormen muziek maken, muziek schrijven, performen en didactiek de kern van je opleiding. Tijdens je studie komen alle muziekstijlen aan bod: van klassieke muziek tot pop en wereldmuziek, krijg je les in een muziekinstrument of zang, besteed je aandacht aan het musiceren in groepsverband en verdiep je je in didactiek en methodiek. Je volgt lessen, masterclasses en workshops en bent betrokken bij projecten en themadagen. Vanaf het derde jaar kies je een specialisatie, bijvoorbeeld ‘Muziek in Kunsteducatie’ en volg je vakken en loop je een stage die met deze richting te maken hebben. In je afstudeerjaar verzorg je onder meer een examenconcert. Sluit je de opleiding met goed gevolg af, dan ontvang je de titel Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education (na afronding van de bacheloropleiding docent muziek). Na het afronden van je bachelor kun je een masteropleiding volgen. Zo verdiep je je specialisatie  en ontwikkel je je tot vakbekwaam en veelzijdig musicus op het hoogste niveau.

Hoe zwaar is het?

Studeren aan het conservatorium vergt talent, discipline en doorzettingsvermogen. De lat ligt hoog en er wordt veel van je verwacht. Je besteedt wekelijks minimaal 40 uur aan je studie en vaak ben je ook in de weekend- en avonduren actief.

Danna Paternotte, studente aan het Prins Claus Conservatorium:

"Vioolspelen is wat ik het liefste doe. Bij voorkeur samen met andere musici. Daarom ben ik zo blij dat ik mag studeren aan het Prins Claus Conservatorium. Steeds vervul je een andere rol in een ensemble. Zo leer je nieuwe mensen, nieuwe muziek en nieuwe opvattingen over muziek kennen en ben je onderdeel van een mooi totaal."

Bron: website Prins Claus Conservatorium Hanzehogeschool Groningen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Vooropleidingseisen

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:

  • Havo of vwo. Er gelden geen specifieke profieleisen.
  • Mbo niveau 4

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Je moet dit onderzoek gedaan hebben, voordat je uitgenodigd wordt voor het toelatingsexamen (zie aanvullende eisen).

Aanvullende eisen

Naast de vooropleidingseisen moet je ook een toelatingsexamen doen. De inhoud hiervan verschilt per conservatorium en per studierichting, maar bestaat doorgaans uit twee delen: een theoretisch deel waarin je onder meer getoetst wordt op je kennis en vaardigheden op het gebied van algemene muziekleer, gehoor en solfège en uit een auditie waarin je een kort programma speelt of zingt voor een commissie. Je resultaten op beide onderdelen bepalen of je tot de opleiding wordt toegelaten.

Vrijstellingen

Heb je al (een deel van) een muziekstudie gevolgd? Dan is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor vakken die je hebt afgesloten. Neem hiervoor contact op met het conservatorium van je keuze.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Wil je kiezen voor een leven met je instrument of je stem?
  • Ben je al jaren gedreven bezig met muziek?
  • Wil je muzikaal het hoogste niveau bereiken?
  • Wil je van muziek je beroep maken?
  • Ben je niet bang om hard te moeten werken?
  • Heb je discipline en doorzettingsvermogen?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het conservatorium misschien iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken. Je kunt er dan kennismaken met studenten en docenten en kunt je een beeld vormen van de studie die je overweegt te volgen. 

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

  • Om een indruk te krijgen van de toelatingstesten vind je op de sites van de verschillende conservatoria voorbeelden. Op de website van het Conservatorium van Amsterdam vind je onder meer een voorbeeld van een toelatingstest klassiek.

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Conservatorium