Ik ben op zoek naar een nieuw beroep, maar kan niet kiezen. Ik vind eigenlijk alles leuk.
Loopbaanadviseur Frederike Dekkers reageert op de vraag van Jildouh, die uitgekeken is op haar huidige werk, alles leuk vindt en niet weet hoe ze een nieuwe richting moet kiezen. Hier volgt de vraag die ze stelde in het forum.
Beste allemaal,
Via dit forum wil ik graag jullie hulp inroepen.
Ik ben 24 jaar en heb nu zo'n 5 jaar werkervaring. Mijn hbo-opleiding Office management heb ik helemaal afgerond en vond ik op zich erg leuk om te doen.
Het punt is nu dat ik in mijn huidige baan niet echt tevreden ben. De werkzaamheden zijn naar mijn idee te licht voor mij, ik ervaar nergens uitdaging. Ik ben de enige ondersteuner hier, dus ik hoef qua werkzaamheden niet veel meer te verwachten.
Ik heb de afgelopen 5 jaar voor 4 verschillende bedrijven gewerkt, waarvan de eerste 2 gedetacheerd. Ik denk eigenlijk dat het ondersteunende, dienstbare werk niets voor mij is. Ik wil graag mijn eigen werk doen, niet alleen maar werk voor anderen uitvoeren.
Maar welk beroep past dan wel bij mij? De elementen die ik nu heel leuk vind om te doen in mijn werk zijn eigenlijk commerciële dingen; marketing, pr, website, klantencontact. Ik kan echter absoluut niet onderhandelen en zou geen geschikte verkoper zijn. Behalve als het om kleding verkopen gaat.
Voordat ik aan mijn studie begon twijfelde ik tussen de pabo en deze studie. Uiteindelijk heb ik de pabo niet gedaan, maar kan ik misschien beter toch maar juf worden?
Ik begrijp dat jullie geen pasklaar antwoord hebben, maar hoe kom ik erachter wat ik leuk vind om te doen? Ik heb het idee dat mijn interesses zo breed zijn dat ik alles leuk vind.
En dan heb ik nog een vraag; mijn vriend en ik zouden graag kinderen willen krijgen. Over een jaar of twee zou dat een perfect moment zijn. Als ik nu een studie doe voor een ander beroep, is dat wel nuttig? En ik moet wel inkomen inbrengen, dus alleen maar gaan studeren is echt geen optie. Hebben jullie daarvoor ook advies?
Jildouh
Antwoord van Frederike Dekkers op de loopbaanvraag van Jildouh
Tussen je 20e en 30e levensjaar is vaak de periode waarin je met vallen en opstaan ontdekt wat echt bij je past. Het is soms ook goed om een eindje de 'verkeerde' weg in te gaan. Door iets te doen wat niet bij je past leer je jezelf beter kennen. Dat is een deel van jouw persoonlijke zoektocht. Jij hebt in je jonge leven al best veel werkervaring opgedaan. Dat is in ieder geval mooi meegenomen. Je weet nu dat je niet meer alleen in dienst van anderen wil werken. Je wil graag een nieuwe richting in gaan. Maar wat past nu precies bij jou? Hoe kom je daar achter? Er is inderdaad geen pasklaar antwoord op jouw vragen. Alleen jij kan uitvinden wat voor jou de goede weg is. Maar ik zal wel proberen je een eindje op weg te helpen.
Zelfbeeld
Je zelfbeeld is heel erg belangrijk. Hiermee bepaal je je eigen grenzen. Jij zegt bijvoorbeeld: "Ik kan niet onderhandelen of verkopen." Waarom denk je dat? Is dit echt waar of misschien een oud idee? Of kun je het misschien wel, maar vind je het gewoon niet leuk? Je zelfbeeld verandert in de loop van je leven. Als je idee over wie je bent niet (meer) klopt met de realiteit kun je jezelf onnodig tegenwerken. Je kunt jezelf onderschatten of overschatten. Ook kan er een groot verschil zijn tussen hoe je je voelt en hoe je overkomt op anderen. Om meer inzicht te krijgen in hoe anderen je zien kun je de volgende oefening doen.
- Kies drie mensen die je vertrouwt (bijvoorbeeld een vriendin, een broer of zus en een collega) en laat ze een antwoord opschrijven op de volgende vragen.
- Wat zijn de sterke punten van Jildouh?
- Wat zijn de minder sterke punten van Jildouh?
- Welke eigenschappen zijn opvallend aan Jildouh?
- Voordat je de antwoorden leest van de anderen, geef je zelf ook jouw visie.
- Daarna leg je de verschillende antwoorden naast elkaar en kun je zien in hoeverre je zelfbeeld klopt met het beeld van anderen. Zijn er grote verschillen? Moet je je beeld misschien op een aantal punten bijstellen?
De zoektocht
Vaak lopen in je hoofd verschillende vragen en gedachtes door elkaar. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Wat is praktisch haalbaar? Hoe combineer ik mijn privéleven (en misschien kinderen) met mijn werk? Welke weg moet ik gaan?
De volgende stappen kunnen helpen structuur aan te brengen. Structuur geeft overzicht en daardoor wordt het makkelijker om te voelen wat je wil.
Stap 1: Inventariseren
Een eerste stap is alles opschrijven dat door je hoofd speelt. Laat je in eerste instantie niet beperken door ideeën over wat wel of niet haalbaar zou zijn. Dat komt later. Geef jezelf de ruimte te fantaseren over jouw ideale baan. Het gaat er eerst om te voelen waar jij enthousiast van wordt.
- Maak een lijst van alle dingen die je misschien zou willen doen of de richting waarin je zou willen werken. Wees volledig, laat niets weg.
- Beschrijf daarna de ideale omstandigheden. Dus als je kleding wil verkopen: voor welk bedrijf zou je dan het liefste willen werken? Een grote keten of een klein bedrijf? Of wil je een eigen boetiek? Wil je bruidsjurken verkopen of tweedehands kleding? Als je juf zou worden, op wat voor soort school zou je dan willen werken? Welke onderwijsvormen spreken jou aan? Of is het werk van klassenassistent misschien iets voor jou?
Stap 2: Onderzoek
Je zegt dat je alles leuk vindt, maar meestal komt er toch een eind aan je lijst. Als je echt niets meer weet te verzinnen bekijk je de lijst kritisch. Kies dan 5 dingen om nader te onderzoeken.
- Ga na welke opleidingen passen bij het werk dat je noemt in je top 5. Bekijk verschillende mogelijkheden. Je noemt bijvoorbeeld de Pabo, maar je zou dus ook kunnen denken aan de opleiding SPW voor klassenassistent. Bekijk informatie op internet en bezoek open dagen of, nog beter, vraag of je een dag mee mag lopen. Zo kun je ook praten met studenten die de opleiding al volgen en voelen of je je thuis voelt.
- Verzamel informatie over de verschillende soorten werk uit jouw top 5. Wees nieuwsgierig. Internet is een rijke bron aan informatie. Soms moet je ook echt in beweging komen. Koop tijdschriften of boeken over de onderwerpen die je interesseren. Praat met mensen die je verder kunnen helpen door hun ervaring. Wees creatief, maak van jouw zoektocht een plezierige ervaring. Kun je misschien naast je werk al stage lopen of vrijwilligerswerk doen in de richting die je leuk lijkt? Zijn er binnen de organisatie waar je nu werkt misschien mensen die werk doen waar jij van droomt?
Stap 3: Evalueren
- Denk terug aan de verschillende organisaties waar je tot nu toe hebt gewerkt. Wat vond je leuk en wat vond je vervelend? Dat kan te maken hebben met de cultuur van het bedrijf, je collega’s, de reisafstand of het product. Zo kom je tot een aantal punten waaraan een organisatie voor jou moet voldoen om je er goed te voelen. Werk je liever voor de overheid of voor het bedrijfsleven? In een kleine of grote organisatie? Voel je je thuis in een formele of losse cultuur?
- Maak een lijst van de verschillende opleidingen waar je informatie over hebt verzameld. Kijk ook hier wat je wel en niet aansprak. Hoe was de sfeer? Is er de mogelijkheid om in deeltijd te studeren? Welke vakken lijken je leuk? Waren er leuke stagemogelijkheden?
- Kijk opnieuw naar jouw top 5. Stel je voor dat je fantasie werkelijk zou worden. Hoe zou je je dan voelen? Zou je voldoening halen uit je werk? Zou het je energie geven?
- Beschrijf nu per richting hoe lang je denkt dat het zou duren voor je het zou kunnen realiseren. Hoe lang duurt de opleiding die nodig is? Zijn er tussenstappen nodig? Is er een groot aanbod van werk in die richting?
Geef jezelf de tijd voor deze zoektocht. Maak structureel tijd vrij om hiermee bezig te zijn gedurende een langere periode. Geleidelijk zal zich zo uitkristalliseren wat echt bij jou past.
Stap 4: Concrete stappen
Als je helderheid krijgt over je doel, wordt het tijd om concrete stappen te zetten. Het kan goed zijn dat tijdens het zoeken al duidelijk wordt hoe je je doel moet bereiken of dat er al iets op je weg komt dat helemaal past. Als dat niet het geval is, zijn er tal van mogelijkheden om je kansen te vergroten. Wil je tips hierbij? Kijk dan eens bij mijn antwoord op de loopbaanvraag van Marieke.
Kinderwens
Tot slot is er je kinderwens. Dit bepaalt gedeeltelijk je toekomstvisie. Het is natuurlijk goed om van te voren na te denken over hoe jij je werk en kinderen wil combineren. Realiseer je wel dat de praktijk anders kan zijn dan je verwacht. En ook wanneer je wens precies zal uitkomen blijft natuurlijk onzeker. Het zou jammer zijn als je nu geen nieuwe stappen zou zetten voor iets dat pas in de toekomst gaat komen. Als je kinderen krijgt, zal dat de eerste jaren een groot deel van je aandacht opeisen. Dus beter nu de tijd die je hebt goed gebruiken dan uitstellen tot later.