Voorbeelden van STAR-antwoorden in het sollicitatiegesprek
Met de STAR-methode geef je als sollicitant gestructureerd en professioneel antwoord op competentiegerichte vragen in het sollicitatiegesprek. Hieronder staan enkele voorbeelden van effectieve STAR-antwoorden.
Kern van de STAR-methode
Met de STAR-methode beschrijf je een specifieke werkervaring die je hebt opgedaan. STAR is een acroniem dat staat voor:
- Situatie: wat was de werksituatie?
- Taak: wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
- Actie: welke actie heb jij ondernomen en wat was jouw aanpak?
Resultaat: wat was daarvan het resultaat?
Aan het acroniem STAR wordt vaak een tweede 'R' toegevoegd, die staat voor reflectie: STARR. Door terug te blikken op de werksituatie, verbind je conclusies aan je handelen. Hoe kijk jij terug op deze werkervaring? Daarmee laat je zien dat je in staat bent om te leren van je ervaringen en bereid bent om jezelf te verbeteren.
Gedrag uit het recente verleden is de beste voorspeller van toekomstig gedrag, dat is de kern van de STAR-methode. Je kunt aannemelijk maken dat je over een bepaalde competentie beschikt, door een voorbeeld te geven uit je werkverleden waaruit dat blijkt.
Het is essentieel te begrijpen dat de interviewer concrete ervaringen vraagt, geen fictieve of hypothetische scenario’s. Competentiegerichte STAR-vragen richten zich op jouw echte werkervaringen, bij voorkeur met een specifiek recent voorbeeld.
Voorbeelden van STAR-antwoorden voor verschillende competenties
Samenwerken
We geven 2 voorbeelden van een STAR-antwoord over samenwerken:
- Communicatiemedewerker bereidt bezoek minister aan gemeente voor
- Projectleider luistert naar teamlid met zorgen
Stressbestendig
- Belangrijke gast zegt op het laatste moment af
- Meningsverschil met collega bij hoge werkdruk
Klantgerichtheid
De interviewer wil weten of jij klantgericht bent. Dat is in veel commerciële werkomgevingen een belangrijke kerncompetentie.
Bij een sollicitatie als technisch accountmanager vraagt de interviewer: Je hebt vast wel te maken gehad met lastige of onredelijke klanten. Geef een voorbeeld van een situatie die je hebt meegemaakt. Hoe heb je gehandeld? Wat was het resultaat? Wat zou je de volgende keer anders doen?
Een uitstekend antwoord in de STARR-vorm op deze competentiegerichte vraag over klantgerichtheid is bijvoorbeeld:
- Situatie: Tijdens mijn werk als junior accountmanager kreeg ik te maken met een klant die ontevreden was over de geleverde diensten en dreigde het contract te beëindigen.
- Taak: Mijn taak was om de relatie met de klant te herstellen en ervoor te zorgen dat ze tevreden waren met onze diensten.
- Actie: Ik luisterde aandachtig naar de klant, erkende hun zorgen en werkte samen met mijn team om snel een oplossing te vinden. We voerden een extra kwaliteitscontrole uit en pasten de diensten aan naar de specifieke behoeften van deze klant.
- Resultaat: De klant was tevreden met de snelle en persoonlijke aanpak en besloot het contract te verlengen. Bovendien leverde deze ervaring waardevolle feedback op waarmee we onze processen konden verbeteren.
- Reflectie: Achteraf gezien zou ik proactiever communiceren over de voortgang en vaker feedback vragen om dergelijke situaties te voorkomen. Dit heeft geleid tot een nieuwe standaard in klantcommunicatie binnen ons bedrijf.
Besluitvaardigheid
De interviewer wil weten of jij besluitvaardig bent. Dat is in veel leidinggevende functies een belangrijke kerncompetentie en in andere rollen een nuttige soft skill.
Bij een sollicitatie als teamleider vraagt de interviewer: Heb je wel eens een beslissing genomen die je achteraf als onjuist hebt beschouwd? Hoe kwam dat?
Een uitstekend antwoord in de STARR-vorm op deze competentiegerichte vraag over besluitvaardigheid is bijvoorbeeld:
- Situatie: Tijdens een project liepen we tegen een strakke deadline aan en moest er snel een beslissing genomen worden over de implementatie van een nieuwe strategie.
- Taak: Als teamleider was het mijn verantwoordelijkheid om de knoop door te hakken.
- Actie: Ik heb besloten om de strategie te implementeren zonder deze volledig te toetsen aan alle mogelijke scenario's, vanwege de tijdsdruk.
- Resultaat: Achteraf bleek dat de strategie niet optimaal was en hebben we extra tijd moeten besteden aan aanpassingen.
- Reflectie: Ik heb geleerd dat het belangrijk is om, zelfs onder tijdsdruk, een weloverwogen beslissing te nemen en alle voor- en nadelen goed af te wegen. Voor toekomstige projecten heb ik een checklist ontwikkeld om sneller en efficiënter beslissingen te kunnen nemen.
Dit antwoord laat zien dat je in staat bent om te reflecteren op je acties en bereid bent om te leren van je ervaringen, wat essentieel is voor persoonlijke en professionele groei. Het toont ook aan dat je besluitvaardig kunt zijn, zelfs onder druk, en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je beslissingen.
Resultaatgerichtheid
De interviewer wil weten of jij resultaatgericht bent. Dat is in veel operationele functies een belangrijke kwaliteit.
Bij een sollicitatie als office manager vraagt de interviewer: Beschrijf een situatie waarin je met tegenslag te maken had. Hoe heb je ervoor gezorgd dat je toch je doel kon bereiken?
Een uitstekend STAR-antwoord op deze competentiegerichte vraag over resultaatgerichtheid is bijvoorbeeld:
- Situatie: Tijdens een periode van onverwacht hoog ziekteverzuim in ons kantoor, stond ik voor de uitdaging om de continuïteit van onze werkzaamheden te waarborgen.
- Taak: Als office manager was het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle dagelijkse operaties soepel verliepen en dat projectdeadlines werden gehaald.
- Actie: Ik heb snel een plan opgesteld voor taakherverdeling onder het aanwezige personeel. Daarnaast heb ik tijdelijke krachten ingeschakeld en vrijwilligers uit andere afdelingen gevraagd om bij te springen waar nodig.
- Resultaat: Door deze maatregelen konden we alle projecten op tijd afronden en de kwaliteit van ons werk behouden. Het team prees mijn proactieve aanpak en leiderschap tijdens deze uitdagende periode. Dit toont mijn vermogen om resultaatgericht te handelen en doelen te bereiken, zelfs onder druk.