Kind op je cv, ja of nee?
Als ouder ben je natuurlijk apetrots op je kroost. Toch breken veel solliciterende vaders en moeders zich het hoofd over de vraag of ze hun kind(eren) wel of niet op hun curriculum vitae (cv) moeten vermelden. Wanneer is het verstandig om ze wel te noemen en wanneer kun je ze beter weglaten?
Toegevoegde waarde
Het is een typisch Nederlands verschijnsel: een cv dat begint met een ellenlange lijst van personalia. Naast de noodzakelijke persoonsgegevens, zoals naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres, vermelden veel sollicitanten in hetzelfde rijtje ook allerlei andere persoonlijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan doopnamen, burgerlijke staat en aantal kinderen, soms inclusief namen. Maar het verschijnsel raakt echter steeds meer uit de gratie en in sommige branches, zoals de zakelijke dienstverlening, is het zelfs al geheel achterhaald. Tegenwoordig gaat een cv steeds meer over wat je als persoon voor toegevoegde waarde biedt aan een bedrijf. En je doopnamen, burgerlijke status, namen van kinderen, geboorteplaats en andere overbodige informatie nemen dan alleen maar waardevolle ruimte in op een cv dat hooguit twee pagina's lang mag zijn.
Loopbaancoach Tessa Faber in het forum:
“Ik ben een coach die onder meer vrouwen met kinderen begeleidt in hun carrière en dan vind ik het zeer relevant te vermelden dat ik zelf een werkende en ondernemende moeder ben."
Jezelf verkopen
Of je je kroost moet vermelden op je cv, is afhankelijk van hoe belangrijk het is voor jou als ‘merk’ of anders gezegd: of je jezelf ermee verkoopt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een baan als leerkracht in het basisonderwijs, dan is het heel verstandig om je kinderen in je cv te verwerken. Alleen dan niet als een droog feit in het geijkte rijtje van personalia, maar bijvoorbeeld onder het kopje ‘Vaardigheden’. Daar toon je vervolgens aan dat je door het opvoeden van je kroost over bepaalde competenties beschikt die voor de functie van belang zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kwaliteiten en vaardigheden als:
- Flexibiliteit, stressbestendigheid en onderhandelingsvaardigheden. Een knikker in de neus, chocoladevla in de gordijnen of in de supermarkt zeuren om een koekje. Een kind plaatst je voortdurend voor onverwachte situaties waarop je direct en adequaat moet reageren. Hierdoor weet je beter wat je waard bent in lastige situaties.
- Inlevingsvermogen. Kinderen hebben allerlei behoeften en gevoelens, maar kunnen die zelf vaak nauwelijks benoemen. Je leert je hierdoor heel goed te verplaatsen in de positie van een ander: je hebt een goed ontwikkelde ‘sociale antenne’.
Deze ‘verkooptruc’ kun je ook gebruiken als je vanwege je kinderen een tijdje uit het arbeidsproces bent geweest en daardoor een gat in je cv hebt. Door deze positieve benadering maak je duidelijk dat een dergelijke periode zeker geen gat in je ontwikkeling betekende.
Over het algemeen heeft het voor een werkgever op voorhand geen waarde te weten of jij de trotse ouder bent van een of meerdere kinderen. Heb je dus het idee dat ze niets aan je cv toevoegen, laat je koters dan achterwege en gebruik de ruimte voor andere relevante informatie. Als je cv op zich - dus je opleiding en werkervaring - je potentiële werkgever aanspreken, dan komt de thuissituatie in een gesprek eventueel nog wel aan bod.