Hoe pak je de jacht op een baan aan?
Een baan zoeken is niet eenvoudig en je kunt het op verschillende manieren doen. Op internet staan duizenden vacatures. De zaterdagkranten staan er ook vol mee. En steeds meer bedrijven laten via social media weten dat ze vacatures hebben. Hoe vind je je droombaan?
De voorbereiding
Laten we meteen uit de droom helpen: je droombaan bestaat niet. Je kunt alleen zoeken naar een functie die zo goed mogelijk bij je past. Doe daarom zelfonderzoek en bedenk waar je over vijf jaar wilt zijn. Zo houd je je ambities realistisch en maak je je doelen haalbaar. Ga je daarna oriënteren op de baan die je zoekt.
In zijn boek 'The Tipping Point' schrijft Malcolm Gladwell over een klassiek onderzoek 'Getting a Job' (1974) van de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter:
- 56% van de mensen had zijn baan gevonden door te netwerken.
- 18,8% via formele kanalen (vacatures, headhunter).
- 20% had direct gesolliciteerd (via een open sollicitatie).
Die getallen gelden op grote lijnen nog steeds. Diverse andere onderzoeken wijzen ook uit dat de meeste mensen aan een baan komen door te netwerken. Ook advertenties in kranten en tijdschriften leveren nog altijd een hoog scoringspercentage. Maar heel veel banen worden nooit gepubliceerd. Verdiep je dus ook in de verborgen arbeidsmarkt.
Er zijn duizenden vacatures te vinden in vacaturebanken op internet. Staar je er niet blind op. Voor je het weet zit je uren in de rondte te surfen. Er is veel herhaling van advertenties, er zijn veel doorplaatsingen van andere sites en vanuit kranten. Het is natuurlijk wel een goede manier om te zoeken aan de hand van criteria.
De zoektocht
Om niet te verzanden in de honderden vacatures is het aan te raden een plan te maken voor hoe je gaat zoeken. Doe bijvoorbeeld het volgende:
- Besteed één dag aan de selectie van een paar algemene vacaturebanken (niet meer dan drie). Die vacaturebanken bekijk je in het vervolg één of twee keer per week. Onderzoek of er een gespecialiseerde vacaturebank voor jouw vakgebied bestaat. Schrijf je daar in en abonneer je op de eventuele attenderingsservice.
- Vergeet de traditionele media en de vakbladen vakbladen niet. Een abonnement is vaak duur, maar de meeste kranten en tijdschriften zijn ook in te zien in de bibliotheek en vaak staan vacatures ook op de website.
- Ga aan de slag met je netwerk: breng het in kaart. Voer informatiegesprekken en organiseer 'kruiwagens'. Onthoud: vragen staat vrij.
- Plaats je profiel op een zakelijke netwerksite als LinkedIn zodat potentiële werkgevers je kunnen vinden.
- Zoek naar goede uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus. Schrijf je ook in bij het UWV WERKbedrijf als je werkloos bent.
Het schaap met vijf poten
Werkgevers vragen vaak veel. De advertenties bevatten lange opsommingen van dingen waaraan je als sollicitant moet voldoen. Leer die rijtjes op waarde schatten en heb een passend antwoord op de gevraagde functie-eisen. Je moet vacatures leren lezen.
Niet iedereen past bij elke organisatie. Het is verstandig je een goed beeld te vormen van de organisatie waar je solliciteert. Organisatieculturen verschillen en het werkt prettiger als jouw levens- en werkstijl past bij de organisatie.
Solliciteren
Pas als je je goed georiënteerd hebt, ga je echt solliciteren. Daarvoor is het nodig dat je een goed verhaal hebt, een goede brief en een goede cv. Hoe beter je voorbereiding en hoe gerichter je zoektocht, hoe gemakkelijker het solliciteren zelf wordt.
Wie met ontslag bedreigd wordt, kan vaak ondersteuning bij het solliciteren krijgen via een outplacementbureau.
Als het niet lukt
Ook voor het zoeken van een baan geldt: de aanhouder wint. Toch kunnen er redenen zijn waarom het alsmaar niet lukt om een baan te vinden. Dat kan meerdere oorzaken hebben:
- Je hebt niet genoeg ervaring
- Je onderscheidt je niet genoeg van andere sollicitanten
- Je hebt onrealistische wensen en eisen
- Je valt in een 'lastige' categorie
Als je niet voldoende ervaring hebt, kan het zinvol zijn een tijdje stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Op die manier kun je aantoonbare ervaring opdoen. Dat is waar werkgevers altijd naar op zoek zijn.
Heb je het gevoel dat je wel de juiste papieren en ervaring hebt, maar zijn er telkens honderd sollicitanten met dezelfde papieren en ervaring, dan kan het zinvol zijn nog eens goed naar je profiel te kijken. Ga na of jij een bijzondere combinatie bezit aan competenties die anderen niet bezitten. Probeer daarmee in de picture te komen bij werkgevers. Heb je geen bijzonder profiel, kijk dan of je door aanvullende scholing, een stage of vrijwilligerswerk wel een bijzonder profiel kunt creëren waarmee je je onderscheidt van de andere sollicitanten.
Als het na een tijdje niet lukt om werk te vinden, bekijk dan kritisch waar dat aan ligt. Vraag het na bij werkgevers waar je gesolliciteerd hebt waarom ze je niet hebben uitgekozen. Doe bovendien nog eens zorgvuldig zelfonderzoek, wellicht misschien een beroepskeuzetest. Betrek je omgeving bij je onderzoek om te weten te komen of je vaardigheden over het hoofd ziet. Of misschien heb je wel last van een onhebbelijkheid waar een werkgever over valt. Probeer daar dan wat aan te doen. Neem het heft in eigen handen en geef niet de schuld aan de werkgevers, de wereld of de politiek. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen carrière. Dat is lang niet altijd gemakkelijk, maar het zal je functioneren in je werk, als je dat eenmaal gevonden hebt, ook ten goede komen.
Aanbevolen website
Auteur: Ysolde Bentvelsen