Journalistiek en tekstredactie
Woorden, woorden en nog eens woorden. Er is zoveel tekst om ons heen, dat we er vaak moe van worden. Gelukkig houden tekstredacteuren het kort, interessant en duidelijk. Want zij schrijven om gelezen te worden.
Als journalist schrijf je artikelen voor kranten, tijdschriften en websites, of maak je reportages voor radio en tv.
Van idee naar tekst. Van verzamelde feiten naar artikel. De hoofdtaak van een redacteur is het ordenen en structureren van informatie. Soms schrijft een redacteur zelf, soms verbetert hij teksten van een ander. Het begeleiden van tekstschrijvers, journalisten, vormgevers of vertalers kan ook een taak zijn van een redacteur.
Een bureauredacteur is een echte informatievreter: hij verzamelt en bewerkt informatie en zet anderen er mee aan het werk.
Het woord zegt het al: als eindredacteur ben jij de laatste die naar een tekst, een televisie-item of radioreportage kijkt alvorens die wordt gepubliceerd of uitgezonden. Jij controleert artikelen en reportages inhoudelijk en fungeert dus op dat gebied als eindstation in het productieproces van een krant, tijdschrift, radioprogramma of televisie-uitzending. Als eindredacteur controleer je niet alleen, maar produceer je ook artikelen en dergelijke. Je vervult dus ook de taak van een redacteur.
Als hoofdredacteur leid je de redactie van een krant, tijdschrift, website, radio- of televisieprogramma. Jij bepaalt – in overleg met de redactie – de inhoud van een rubriek, stippelt de koers uit en ontwikkelt lange termijnplannen. Zelf lever je ook een redactionele bijdrage, bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen en commentaren.
Een tekstschrijver is de hele dag in de weer met woorden en zinnen. Het eindproduct kan op allerlei plaatsen terechtkomen: een reclamecampagne, een voorlichtingsfolder, een website, een tijdschrift. Op een snelle manier creatief kunnen zijn met begrijpelijke taal, dat is de belangrijkste uitdaging.