Enthousiasme

Enthousiasme is een eigenschap die werkgevers graag terugzien in een werknemer, want een bevlogen medewerker die plezier heeft in het werk dat hij doet, is productiever, creatiever, presteert beter en verzuimt minder (vaak). Enthousiasme is daarnaast besmettelijk en heeft een positieve uitwerking op de werksfeer. Geen wonder dus dat enthousiasme wordt gezien als een belangrijke soft skill, die vaak wordt genoemd in vacatureteksten. Hoe laat je nu als sollicitant op een overtuigende manier merken dat je écht enthousiast bent over die droombaan?

Wat is enthousiasme?

Het woord enthousiasme is afkomstig van het Oud Griekse bijvoeglijke naamwoord ‘éntheos’ en betekent God in zich hebbend’. Als je enthousiast bent, verkeer je in een verhoogde staat van opwinding en voel je je energiek en euforisch. Alsof de goden aan je zijde staan en je met een onverklaarbare kracht opzwepen. Ben je met iets bezig waar je enthousiast over bent, raak je vanzelf in een flow; het gevoel dat alles als vanzelf lijkt te gaan en je volledig opgaat in je bezigheid.

Enthousiasme laten blijken in een sollicitatiebrief

Annet scrolt wat door een vacaturebank. Ze is op zoek naar een baan als accountmanager. Dan valt haar oog op een vacature bij een bedrijf precies in de regio waar haar voorkeur naar uitgaat. Ze klikt de link aan en de vacaturetekst komt tevoorschijn. Ze begint te lezen en nog voor ze de gehele tekst uit heeft, roept ze tegen haar man: “Die functie is me op het lijf geschreven. Die moet ik hebben!” Snel opent ze Word en begint fanatiek een sollicitatiebrief te tikken. Ze schrijft wel vier keer dat ze enthousiast is, want dat is ze. Echt. Ze leest de brief nog eens door en verstuurt hem vervolgens naar het genoemde mailadres. Nog ruim voor de uiterste inzendtermijn. Daaruit blijkt dat je echt heel enthousiast bent, zo redeneert ze.

Annet ziet de baan duidelijk zitten. Dat is uit haar hele doen en laten wel duidelijk geworden. Ze maakt echter twee inschattingsfouten:

  1. Je enthousiasme laat je niet blijken door enkel en alleen het woord enthousiasme (meerdere keren) in je brief op te nemen. Dat is echt niet overtuigend. Het is te vergelijken met iemand die met een stalen gezicht zegt dat hij ontzettend blij is.
  2. Naar de datum van inzending wordt nauwelijks gekeken. Een sollicitant die een brief ruim voor de inzendtermijn instuurt, wordt door een selecteur niet als enthousiaster gezien dan iemand die de brief op de laatste dag instuurt. Vaak worden de brieven verzameld en worden ze tegelijk doorgenomen.

Je enthousiasme voor een functie laat je dus niet blijken door te schrijven dat je enthousiast bent. Vergelijk de volgende twee stukjes tekst maar eens:

  • Ik werd erg enthousiast toen ik stuitte op uw vacature voor een managing editor. Ik denk dat ik de functie prima kan vervullen en stel mezelf met deze motivatiebrief graag aan u voor.

En

  • Bladen maken is een schitterend vak! Om een product te laten slagen is het belangrijk om feeling te hebben met de doelgroep en de thema’s. Daarom spreekt uw vacature mij aan. Jullie werken voor een boeiend segment binnen de custom mediabranche met een duidelijke lezersgroep. Ik stel mezelf met deze motivatiebrief graag aan u voor.

In het tweede stukje tekst komt de term enthousiast helemaal niet voor, maar uit deze tekst blijkt wel dat deze sollicitant veel zin heeft in deze functie. Dit komt doordat hij heel actief schrijft en concreet benoemt wat hem aanspreekt in de vacature en de organisatie. Een handig hulpmiddel hierbij is de AIDA-methode waarbij je jezelf volgens de wetten van de marketing als een product in de markt zet. Wil je dus enthousiast overkomen in je sollicitatiebrief, verdiep je dan goed in de vacature en de organisatie en beschrijf op welke manier jij voor hen van toegevoegde waarde bent.

Enthousiasme overbrengen in een sollicitatiegesprek

Hoera, je enthousiasme is overgekomen bij de selecteur en je mag op sollicitatiegesprek komen! Tijdens dit gesprek wil je eveneens graag duidelijk maken dat je enthousiast bent over de vacature. Ook hier geldt weer dat zeggen dat je enthousiast bent niet voldoende is. De selecteur gaat het aantal keren dat je het woord enthousiasme noemt echt niet turven. Hij zal vooral op je lichaamstaal letten om te controleren of je gemotiveerd bent. Een actieve, levendige houding getuigt van oprecht enthousiasme. Selecteurs kijken ook vaak naar ogen; zit er een twinkeling in als je praat? Dan is het goed. Realiseer je dus dat je nog zulke mooie woorden kunt spreken, als je lichaamstaal iets anders zegt, zal de selecteur eerder geloven wat hij ziet dan wat hij hoort. Veins dus nooit enthousiasme, want daar prikt een selecteur zo doorheen.

Het leuke van enthousiasme is dat het erg besmettelijk is. Enthousiasme is namelijk een emotie. Gedraag jij je enthousiast, dan zal de selecteur dit overnemen. Dit geldt dus ook de andere kant op: als jij je heel timide gedraagt, dan zal de selecteur ook vrij rustig blijven. Ben je van nature dus niet zo’n spontaan of outgoing type en weet je dit van jezelf, benoem dit gewoon en geef aan dat de functie je erg aanspreekt. Je voorkomt op die manier misverstanden en je laat zien dat je zelfkennis hebt en authentiek bent.

Naast lichaamstaal zijn er nog andere zaken waaruit een selecteur kan opmaken dat je enthousiast bent over een functie:

  • Je hebt je verdiept in de organisatie en de functie.
  • Je stelt vragen over de organisatie, de afdeling en de functie waardoor je laat zien dat je actief onderzoekt of de functie bij je past.
  • Je geeft concrete en persoonlijke antwoorden op de vragen die worden gesteld. Als je aangeeft dat e graag dichterbij huis wilt werken, meer uitdaging wilt of toe bent aan een nieuwe stap, komt dit niet erg enthousiast over. Hoe concreter en persoonlijker je motivatie om ergens te willen werken is, hoe beter. 
  • Je vertelt een verhaal met passie. Passie is een ander woord voor bevlogenheid. Het is vol zijn van een bepaald onderwerp. Als je dat bent, ben je automatisch enthousiast. Dan straalt het plezier van je af als je erover praat.
Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Overtuigen met je profiel Enthousiasme