Ontslagbrief schrijven

Als je een nieuwe baan gevonden hebt, wordt het tijd om je ontslagbrief te schrijven. Een formele ontslagbrief moet een aantal gegevens bevatten om echt rechtsgeldig te zijn. Dat is vooral van belang als je met een conflict bij je werkgever opstapt. Als je wel in alle pais en vree ontslag neemt, dan kun je de ontslagbrief aangrijpen als mogelijkheid om ervoor te zorgen dat men nog eens aan je denkt.

Wat móet er in een ontslagbrief staan?

Wil een ontslagbrief rechtsgeldig zijn, dan moet er verplicht een aantal gegevens in voorkomen. Die rechtsgeldigheid is belangrijk, omdat je met de brief een juridische overeenkomst wilt ontbinden. De verplichte gegevens zijn:

  • De volledige adresgegevens van het bedrijf waarmee je de arbeidsovereenkomst hebt.
  • Een zin waarin je duidelijk schrijft dat je de arbeidsovereenkomst opzegt en per welke datum je dat doet.
  • Jouw eigen naam (met alle voorletters) en adresgegevens.
  • Een correcte ondertekening, dat wil zeggen: plaats, datum, naam en handtekening. De datum is belangrijk omdat daaruit blijkt dat je de opzegtermijn respecteert. Die opzegtermijn vind je doorgaans in de cao van je bedrijf.

Stuur je ontslagbrief in het geval van een (dreigend) arbeidsconflict altijd aangetekend. Bewaar een kopie van de brief en het verzendbewijs.

Wat mág er in een ontslagbrief staan?

In principe volstaat een zeer korte ontslagbrief: "Hiermee beëindig ik onze arbeidsovereenkomst d.d. 1 augustus 20XX per 1 augustus 20XX."

Dat klinkt wel erg koeltjes, vind je niet? Vooral als je ergens prettig hebt gewerkt en moeite wilt doen om een goede indruk achter te laten, is het goed om wat meer op te schrijven. Dat heeft een aantal doelen:

  • Je laat een positieve indruk achter, waardoor je aanwezig blijft in het hoofd (en dus het netwerk) van je baas. Misschien neemt hij later nog eens contact op voor een klus of voor een inhoudelijke bijdrage.
  • Je kunt de brief gebruiken om een getuigschrift te vragen (als je dat niet al automatisch krijgt).
  • Je kunt zaken benoemen die nog formeel afgehandeld moeten worden, zoals vakantiedagen of een overdracht van taken.

Voorbeeld van een plezierige ontslagbrief

Dit is een goed voorbeeld van een brief waarmee je op een prettige manier ontslag neemt:

J.T.A. IJver
Forensstraat 4
1224 AB Slaapstad

Verzekeringsbedrijf Zekerheid
Papierberg 12
1456 GH Werkstad

Slaapstad, 1 juli 20XX

Betreft: verzoek om ontslag

Geachte mevrouw Kamer,
Ik heb de laatste vijf jaar met plezier bij Verzekeringsbedrijf Zeker gewerkt. In het afgelopen jaar heb ik me verder bekwaamd in mijn adviesvaardigheden, en inmiddels heb ik een andere baan geaccepteerd waarin ik deze vaardigheden meer dan in mijn huidige functie zal kunnen toepassen. Ik verzoek u mij daarom ontslag te verlenen per 1 augustus 20XX.

Ik zal ervoor zorg dragen dat de lopende projecten goed gedocumenteerd worden achtergelaten, zodat mijn opvolger daar zonder problemen mee verder kan. Mochten er in de toekomst toch nog vragen zijn, dan ben ik bereid om die te allen tijde te beantwoorden. Ik heb nog twee weken aan vakantiedagen staan, die ik graag zou willen opmaken voor mijn vertrek. Ik hoop dat dat niet op al te grote bezwaren stuit.

Ik bedank u voor de prettige tijd die ik bij Zeker heb gehad. Ik apprecieer dat er altijd veel mogelijkheden zijn geweest voor verdere ontwikkeling. Ik hoop wij elkaar bij volgende gelegenheden nog eens zullen tegenkomen. Ik wens Zeker veel succes en voorspoed.

Met vriendelijke groet,
Jaap IJver

Wanneer stuur je een ontslagbrief?

Zoek in het contract met je werkgever op wat de overeengekomen opzegtermijn is. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt (vast contract) en daarin is geen opzegtermijn afgesproken, dan is wettelijk geregeld dat jouw opzegtermijn 1 kalendermaand is. Deze opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de komende maand. Voorbeeld: je stuurt op 20 februari een ontslagbrief naar je werkgever. Je opzegtermijn start dan op 1 maart en duurt een maand, dus tot 1 april.

Aanbevolen website

Bronnen

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Functioneren Communiceren Schriftelijke communicatie Tekstmodellen hanteren Ontslagbrief schrijven