Stappen zetten richting een nieuwe carrière

Als je een tijdje hebt gemijmerd en gefantaseerd over wat je wensen zijn en wat je echt zou willen in je leven, dan wordt het tijd voor het zetten van stappen. Met mensen praten over hoe je je nieuwe plannen tot werkelijkheid kunt maken, onderzoek doen naar de mogelijkheden, vasthouden aan je eigen ideeën en vooral alles op alles zetten om je plannen te verwezenlijken: dat zijn de dingen die je moet doen om je zoektocht succesvol af te ronden. Aan de slag!

Werk maken van je wensen

Dagdromen alleen levert geen bevredigende loopbaan op. Het is dus nu de kunst om je wensen werkelijkheid te laten worden. Dat gaat het best in stappen. Ga iedere keer een stap terug als de volgende stap niet blijkt te lukken.

  • Neem de tijd om je echt te realiseren wat je wensen zijn. Twijfel je eraan, of word je niet echt blij van je wensgedachten, ga dan nog een tijdje door met erachter komen wat je werkelijke wensen zijn.
  • Maak een zo concreet mogelijke voorstelling van je wensdroom. Misschien zijn je wensen nog behoorlijk vaag, terwijl je wel zeker weet dat het om echte wensen gaat. Maak in je hoofd een voorstelling van hoe de wereld er voor jou uitziet als je je wens tot werkelijkheid weet te maken. Dat maakt duidelijker hoe je vorm wilt geven aan je wensen. Bovendien kun je dat beeld ook gemakkelijker verwoorden dan een vaag droomidee.
  • Uitkomen voor je wensen. Als je eenmaal wat zekerder van je zaak bent geworden en goed tot je door hebt laten dringen welke kant je op wilt en wat je doel is, dan is het tijd om daar eens met wat mensen over van gedachten te wisselen. Die kunnen je helpen je wensen nog scherper te formuleren. Zo kun je ook eens kijken hoe de reacties zijn en wat jouw antwoord erop is. Lukt het je om bij je wens te blijven, of laat je je snel meeslepen door wat anderen ervan vinden? Is dat laatste het geval, oefen je er dan in om je wensen nog wat helderder en concreter te formuleren. Dat komt overtuigender over, en je zult zien dat er steeds meer mensen 'meegaan' in je idee.
  • Op onderzoek. Het wordt hoog tijd om je wensen te toetsen aan de werkelijkheid. Hoe haalbaar zijn je plannen eigenlijk? Wat heb je er concreet voor nodig om je dromen waarheid te laten worden? En, zijn er op de arbeidsmarkt wel werkgevers waar je jouw gedroomde nieuwe carrière kunt uitvoeren? Voldoen de banen wel aan jouw belangrijkste waarden? Wat zijn de omstandigheden waar je rekening mee moet houden?  Maak lijstjes van potentiële werkomgevingen en banen. Maak ook een lijst met dingen die je nog niet weet en waar je het antwoord op wilt vinden. Maak tot slot ook een persoonlijke SWOT-analyse, waarmee je je kansen en bedreidingen op de arbeidsmarkt in kaart brengt.
  • Vragen, vragen, vragen. Ga met je lijst vragen en plannen op mensen en organisaties af die jou verder kunnen helpen. Praat met ze. Toets je plannen. Maak afspraken met bedrijven die lijken op de bedrijven waar je uiteindelijk zou willen werken en vraag ze het hemd van hun lijf over wat je voor je nieuwe loopbaan allemaal zou moeten kunnen of weten. Laat hen vertellen. Vraag of je een dag mee kunt lopen op de plek waar jij zou willen werken.
  • Pluis je netwerk uit en zoek (ook via-via) naar mensen die jou verder kunnen helpen. Vraag mensen in je netwerk om informatie, vraag aan iedereen of zij nog anderen kennen die jou nog meer kunnen vertellen. Kijk of je eens mee kunt lopen op de werkvloer van het soort baan dat jij voor ogen hebt. Bedenk steeds: vragen staat vrij en de meeste mensen vertellen heel graag over wat ze doen en weten!
  • Laat je niet ontmoedigen. In deze fase kun je het moeilijk krijgen met je wensen. 'Ik geef er de brui aan, het gaat allemaal toch niet lukken,' zul je soms denken. Maar geef het niet te snel op. Neem een paar dagen afstand, fantaseer weer over je wens en de kans is groot dat je er weer blij van wordt. De dingen die je ervan af dreigen te brengen zijn vaak weerstanden en angsten. Die moet je zien te overwinnen. Bovendien zul je zien dat je ook nog wat keuzes moet maken. Doe ik opleiding A of B? Kies ik een korte route of een langere, maar grondige route naar mijn doel? Zeg ik mijn huidige baan op of niet?
  • Doelen stellen en plannen maken. Als je na de vorige stappen een idee hebt hoe de realiteit eruitziet, en waar je zoal rekening mee moet houden in de uitvoering van je plannen, is het zaak om jezelf concrete doelen te gaan stellen en plannen te maken. Je stippelt voor jezelf een weg uit in de tijd waarlangs je gaandeweg je doel gaat bereiken en je wens gaat realiseren. Welke extra opleiding heb je nog nodig, welke mensen kunnen je ondersteunen bij de dagelijkse gang van zaken, hoe bespaar je op je uitgaven zodat je tijd creëert voor de uitvoering van je wensen? Wat kun je regelen met je huidige baas? En last-but-not-least: waar ga je solliciteren?
  • Plannen uitvoeren. Het grote moment is aangebroken. Je gaat aan de slag op je nieuwe pad. Je hebt je al ingeschreven voor een opleiding, of je hebt al bij je baas aangekondigd dat je een dag minder gaat werken om aan de vervulling van je wensdroom te kunnen werken. Je hebt je eerste sollicitatiebrief in je nieuwe richting geschreven. Dat zijn al hele stappen. Nu is het een kwestie van volhouden!

Suggesties voor oefeningen

De aanhouder wint

Hoe groter je wensen of de ommezwaai, hoe langer en inspannender de weg zal zijn. De moeilijkste kunst is niet ervoor te gaan, maar ervoor te blijven gaan. Je moet de verantwoordelijkheid nemen om daadwerkelijk te doen wat je je hebt voorgenomen. Er zijn wel zaken die je kans op succes verhogen:

  • Focus vasthouden. Je hebt discipline, concentratie, geduld en toewijding, kortom focus nodig om je dromen te verwezenlijken. Regelmatig visualiseren van je doel kan goe helpen om de focus vast te houden.
  • Netwerken. Je kunt niet alles zelf, en een beetje medestand zo hier en daar helpt ook. Gebruik je netwerk om je ideeën te toetsen, mensen deelgenoot te maken van je plannen en ze als ondersteuning te gebruiken. Hoe meer mensen je betrekt bij je plannen, hoe vanzelfsprekender het wordt dat je ook daadwerkelijk met die plannen bezig bent. De mensen uit je netwerk houden je bij de les, en wie weet, brengen ze je ook nog iets waarvan jij van tevoren niet had gedacht dat het mogelijk was.

Weet je altijd zeker dat het je gaat lukken? Nee! Maar je kunt je wel voornemen om met honderd procent intentie voor je doel te gaan.

Aanbevolen website

  • Op de website van André Meiresonne kun je zijn boek Zin! downloaden. Boordevol inspiratie en tips hoe je je wensen verwezenlijkt.

Aanbevolen boeken

  • Van den Berg, Ineke en Arianne van Galen. Lopen doe je zelf. Vanuit persoonlijke kracht je levensloopbaan sturen. Zaltbommel: Thema.
  • Knoope, Marinus. De creatiespiraal. Nijmegen: KIC.

Twee boeken met ervaringen van mensen die een carrièreswitch maakten:

  • Hoogwout, Marieke. Een nieuwe carrière na je vijfendertigste: wat wil ik nog, wat kan ik nog? Vrouwen over hun dromen en hun persoonlijke keuzes. Nieuwegein: Réunion.
  • Sikkel, Manon en Marion Witter. De huisarts die liever stukadoor was: handboek voor carrièreswitchers. Amsterdam: Bakker.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Stappen zetten richting een nieuwe carrière