Opleiding tot producer

Een beroep in de film- en televisiebranche klinkt wellicht flitsend. Het is echter lastig om een plek te veroveren binnen de beperkte opleidingsmogelijkheden die er zijn. In bijna alle gevallen moet je een brede en aantoonbare belangstelling hebben voor film- en televisieproductie. Het is in je voordeel als je ervaring hebt opgedaan via opdrachten, tijdelijke banen of op een andere manier. Daarmee sta je sterker in de toelatingsprocedures.

Hbo-opleiding Nederlandse Filmacademie

Dit is de enige hbo-opleiding specifiek voor de film- en televisiebranche. Om toegelaten te worden tot de Nederlandse Filmacademie moet je veel in je mars hebben. Alleen het hebben van belangstelling voor, of nieuwsgierig zijn naar het vak is onvoldoende. Je moet aantoonbare affiniteit hebben met het film- en televisievak. Dit wordt getoetst aan de hand van een toelatingsgesprek en aan de hand van je eigen werk. Soms moet je een extra opdracht maken alvorens je wordt toegelaten. Je kunt de kans op een plaats vergroten door het volgen van een oriëntatiejaar. Dit biedt echter geen garantie tot toelating. Ieder jaar melden zich ongeveer 500 studenten aan, waarvan er 75 worden toegelaten.

Met de hbo-opleiding kun je je voorbereiden op het meewerken aan film-, televisie- en interactieve multimediaproducties. Je kunt afstuderen in acht verschillende richtingen, waaronder het vak producer. Ondanks de breedte van de opleiding word je met deze opleiding een echte specialist.

In de opleiding, die vier jaar duurt, werk je zowel in groepsverband als individueel aan opdrachten en projecten. Je ontwikkelt zowel je technische kwaliteiten als je artistieke gaven. Tevens is er aandacht voor financiële, commerciële en organisatorische aspecten van het filmvak. Je krijgt vakken als filmgeschiedenis, filmanalyse, filosofie, kunstgeschiedenis en cultuurgeschiedenis.

Hbo-opleiding Media en Entertainment Management

Via de hbo-opleiding Media en Entertainment Management word je opgeleid tot mediamanager: je leert alles over het gebruik, de functie en de inzet van (massa)media als televisie en radio. Deze opleiding is breder dan de Film en Televisie Academie en maakt je ook wegwijs in de wereld van marketing, reclame en internet.

Tijdens de opleiding leer je het medialandschap kennen en analyseer je het mediagedrag. Er wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden en grenzen van ICT en aan de technische processen rond de media. De opleiding bevat drie domeinen: Creativiteit, Techniek en Commercie. Je krijgt vakken als vrijetijds- en mediagedrag, mediastructuren en -theorie, interactieve marketingtechnieken, marketing en media, corporate communication, recht en media en financiële aspecten van de media.

De opleiding duurt vier jaar en daarna kun je aan de slag in beroepen als producer, uitvoerend televisie- of filmproducent, promotie- of productmanager, mediaconsulent, event manager, multimediamanager, radioproducer, bladmanager of webmanager.

Hbo-opleiding Bachelor in Design Audiovisual Media

Deze hbo-opleiding, die aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) wordt gegeven, leidt je op tot specialist op het gebied van videoproductie. Je krijgt inzicht in het totale productieproces en je ontwikkelt vaardigheden en technieken op het gebied van verschillende productiefasen: concept, research, script, productie, technische realisatie en postproductie. De opleiding is niet alleen gericht op de organisatie rondom mediaproductie, maar besteedt ook veel aandacht aan techniek. Met deze opleiding kun je als specialist in productie en regie aan de slag bij omroepen, bij videoproductiebedrijven of als freelancer. Ook maken afgestudeerden deel uit van redacties of teams van televisieprogramma's.

Ook bij deze opleiding bepaalt een toelatingscommissie wie aan de opleiding mag beginnen. Slechts een kwart tot een achtste van de aangemelde studenten krijgt een plaats. Behalve een gesprek voeren met de commissie, moet je ook één of meerdere opdrachten uitvoeren alvorens je wordt toegelaten.

Hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie

De hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam biedt, na een algemene propedeuse van één jaar, een driejarige specialisatie Redactie & Mediaproductie aan. Ook met deze opleiding kun je het werkveld van televisieproductie betreden.

Cursussen

Er zijn een paar aanbieders van cursussen op het gebied van film- en televisieproductie:

  • Via  het TV-college kun je korte cursussen televisietechniek volgen. Hoewel praktisch gericht op regie en cameratechniek kun je hiermee de basisvaardigheden opdoen die je nodig hebt om eigen producties te maken.
  • Open Studio biedt mogelijkheden aan om je voor te bereiden op een AV-opleiding aan de HKU of de NFTA.

Auteur: Erik Bouwer

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Beeld-beroepen Producer Opleiding tot producer